U tajnosti se mijenja Zakon o tajnosti podataka - nova Pandorina kutija?

28. rujna 2014.

Rastegnuvši ispred Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost veliki crni transparent sa "službeno" udarenim pečatom «Tajno» uz improviziranu tablu «Republika Hrvatska - Ured za paljenje mraka», GONG-ovci su na Međunarodni dan prava na pristup informacijama prosvjedovali zabrinuti zbog zabrinjavajućeg i sustavnog odbijanja rješavanja problema tajnosti podataka te zatvorenog procesa izmjena Zakona o tajnosti podataka u kojemu nema mjesta čak ni za Povjerenicu za informiranje - jedinu pravu čuvaricu ustavnog prava građana na pristup informacijama.

Da bi građani doista mogli ostvarivati u potpunosti svoje Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, potrebno je uskladiti Zakon o tajnosti podataka sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. Premda se na tome radi već poduže vrijeme, javnost i dalje čeka prijedlog izmjena ili barem kakvu informaciju o procesu. «Posebno je zabrinjavajuće», upozorila je Natalia Mirković, pravna savjetnica u GONG-u, «da u radnu skupinu za izmjenu Zakona o tajnosti podataka nije uključena Povjerenica za informiranje kao jedina institucija koja je nadležna za zaštitu ustavnog prava pristupa informacijama».

U tajnosti se mijenja Zakon o tajnosti podataka - nova Pandorina kutija? 1
izvor: gong.hr

Ukazujući na nedostatak političke volje da se ostvari kvalitetan nadzor nad klasificiranim podacima i jasni kriteriji, Duje Prkut iz Istraživačkog centra GONG-a, podsjetio je: «Imamo sektor tajnih službi nad kojima ne postoji nadzor, a izmjene Zakona o tajnosti podataka piše se iza zatvorenih vrata bez sudjelovanja Povjerenice i sve to prijeti srozavanju ustavnog prava na pristup informacijama kojega ima svaki građanin Republike Hrvatske».

«Već se više od dvije godine priča o izmjenama Zakona o tajnosti podataka i usklađivanju sa Zakonom o pravu na pristup informacijama i ispada da je riječ o neželjenom djetetu. Za njega je bilo prvo nadležno Ministarstvo uprave pa Ministarstvo pravosuđa i na kraju je završilo u Ministarstvu unutarnjih poslova, a nedopustivo je da se izmjene odvijaju tajno, kao i da Povjerenica za informiranje u njh nije uključena», istaknula je Mirković.

Prijeti otvaranje Pandorine kutije, a vlast nema političku volju za transparentnost 

«S tako netransparentnim i neparticipativnim procesom izrade zakona mi smo zapravo prepustili tajnim službama da vode računa o transparentnosti, a oni su možda zadnje tijelo koje bi o tome trebalo voditi brigu i zato tražimo da se uključi Povjerenicu za informiranje», poručio je Prkut i u suprotnom upozorio na velike rizike: «U prošlosti smo vidjeli koje je sve alate politika imala za skrivanje osobito škakljivih informacija od javnosti. Ako dobijemo loš Zakon o tajnosti podataka, to bi se moglo ponoviti i opet ćemo imati zloupotrepe. Ovdje smo da spriječimo ponavaljanje u budućnosti onoga što se dogodilo u prošlosti. Treba nam Zakon o tajnosti podataka koji će zaštititi ustavno pravo, a ne otvoriti Pandorinu kutiju novih zlouporaba».

U tajnosti se mijenja Zakon o tajnosti podataka - nova Pandorina kutija? 2
izvor: gong.hr

Iako je GONG temeljem niza istraživanja o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka otkrio brojne zlouporabe i upućivao brojne preporuke na relevantne adrese, dodala je Mirković, ništa se u tih dvije godine nije dogodilo, proces je i dalje tajan i zato im jedino preostaje demonstrirati kao danas na ulici. U međuvremenu, pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti, javnost nema uvida u primjerice sadržaj ugovora i financijskih troškova dogovorenih poslova države i  privatnih firmi.

S obzirom na sve rečeno te po tko zna koji put ponovljen vapaj Povjerenice za informiranje Anamarije Muse, kojoj Vlada i Sabor nikako da osim velikih riječi doista osiguraju i dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje pa to čini Britansko veleposlanstvo zbog čega je Povjerenica prisiljena funckionirati kao «NGO s početka 90-ih», bolno je očito da nedostaje političke volje za pravom transparentnošću. Naime, kako zaključuje Mirković: 

«Politička volja deklarativno postoji u smislu da je izmijenjen Zakon o pravu na pristup informacijama i riječ je o kvalitetnom zakonu, ali nema alata za njegovu provedbu i ostvarenje u svoj njegovoj punini. Sama činjenica da Povjerenica nema dovoljno sredstava znači da ne može provoditi inspekcijski nadzor, niti kažnjavati tijela javne vlasti ako odbiju pružiti pristup informacijama, a dodatno – ukoliko se ne izmijeni i uskladi Zakon o tajnosti podataka sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, za klasificirane podatke uopće neće moći biti mogućnosti provođenja testa javnoga interesa odnosno da Povjerenica za informiranje eventualno omogući pristup klasificiranim podacima ako postoji javni interes».

Ostojić: Bit će vremena za javnost

"Sigurno će svi biti uključeni u proces izmjena Zakona o tajnosti podataka i to nakon što radna skupina završi posao", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osvrnuvši se na izmjene Zakona o tajnosti podataka na obilježavanju Dana policije u parku Boćarskog doma i pritom ustvrdio da se "s javnošću, kroz savjetovanje i javnu raspravu sigurno dolazi do najboljeg rješenja, a na kraju zakon ne donose nikakve radne skupine, već Hrvatski sabor".

chevron-right