Bit će vremena za javnost, Sabor mijenja zakone, a ne radne skupine

28. rujna 2014.

Sigurno će svi biti uključeni u proces izmjena Zakona o tajnosti podataka, ali tek nakon što radna skupina završi posao, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osvrnuvši se na izmjene Zakona o tajnosti podataka na obilježavanju Dana policije u parku Boćarskog doma, a nakon što je GONG na Međunarodni dan prava na pristup informacijama prosvjedovao i zatražio da se u radnu skupinu za izmjenu toga Zakona uključi i Povjerenicu za informiranje kao jedinu instituciju nadležnu za zaštitu ustavnog prava građana na pristup informacijama.

Ostojić je istaknuo da je razlog zašto se mora donijeti novi zakon činjenica što se kod nas klasificiraju svi podaci, a u drugim zemljama Europske unije (EU) samo četiri posto dokumenata dolazi do klasifikacije sa povjerljivošću i ograničavanjem. U odgovoru na novinarsko pitanje u kojem smjeru 'idu' izmjene Zakona o tajnosti podataka i zašto u tome procesu ne sudjeluje povjerenica za informiranje Anamarija Musa, ministar Ostojić je podsjetio da Hrvatska ima postojeći Zakon o tajnosti podataka.

"Ne radi se samo o tome zakonu - tri zakona su predviđena za promjenu i usklađivanje s europskim odredbama", izjavio je Ostojić te podsjetio da ih treba uskladiti i s donesenim pravilima odluke Europskoga suda. Ponovio je da će sigurno svi, kao i do sada, biti uključeni u izradu svih zakona koje Ministarstvo donosi, i to nakon što radna skupina završi posao.

Istaknuo je kako "s javnošću, kroz savjetovanje i javnu raspravu sigurno dolazimo do najboljeg rješenja" dodavši kako "na kraju zakon ne donose nikakve radne skupine već Hrvatski sabor". Upitan hoće li se podatke bolje klasificirati, Ostojić je odgovorio kako je bitan odnos prema dokumentima, a ne pitanje klasifikacija. S tim u vezi Ostojić je rekao kako smo "na žalost bili suočeni s činjenicom da se bilo koja stvar klasificira dok u drugim zemljama Europske unije samo četiri posto dokumenata 'dolazi' do klasifikacije sa povjerljivošću i ograničavanjem, a to je sporno i razlog je zašto moramo donijeti novi zakon".

Bit će vremena za javnost, Sabor mijenja zakone, a ne radne skupine 1
izvor: gong.hr

Podsjetimo, rastegnuvši ispred Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost veliki crni transparent sa "službeno" udarenim pečatom «Tajno» uz improviziranu tablu «Republika Hrvatska - Ured za paljenje mraka», GONG-ovci su na Međunarodni dan prava na pristup informacijama prosvjedovali zabrinuti zbog zabrinjavajućeg i sustavnog odbijanja rješavanja problema tajnosti podataka te zatvorenog procesa izmjena Zakona o tajnosti podataka.

Upozorili su i da ne postoji politička volja za pravom transparentnošću, odnosno ona «deklarativno postoji u smislu da je izmijenjen Zakon o pravu na pristup informacijama i riječ je o kvalitetnom zakonu, ali nema alata za njegovu provedbu i ostvarenje u svoj njegovoj punini. Sama činjenica da Povjerenica nema dovoljno sredstava znači da ne može provoditi inspekcijski nadzor, niti kažnjavati tijela javne vlasti ako odbiju pružiti pristup informacijama, a dodatno – ukoliko se ne izmijeni i uskladi Zakon o tajnosti podataka sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, za klasificirane podatke uopće neće moći biti mogućnosti provođenja testa javnoga interesa odnosno da Povjerenica za informiranje eventualno omogući pristup klasificiranim podacima ako postoji javni interes».

chevron-right