Ministarstvo kulture odabralo neprofitne medije - koje?

25. rujna 2014.

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je objavilo na svojim internetskim stranicama da je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 21 medij, od čega 18 postojećih (između ostalih i gong.hr) te tri nova medija, koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora.

U sklopu drugog kruga Javnog poziva, koji je trajao od 4. kolovoza do 10. rujna 2014., 46 medija (42 postojeća i četiri nova medija) pozvano je dostaviti dodatnu dokumentaciju. Dva postojeća medija dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 40 postojećih medija, prema šest dodatnih (ranije utvrđenih i propisanih) kriterija.
   
Prihvativši prijedlog Stručnog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 18 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000,00 kn godišnje, pet najbolje plasiranih medija – H-alter, Forum, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), Lupiga i Kulturpunkt; za srednji iznos od 170.000,00 kn, šest medija – Cenzuru tv, VoxFeminae.net, Radio Student, Tris.com.hr, Booksu i In-portal, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo Gong.hr, Libela.org, RadioNet, Crol.hr, Pogledaj.to, Nepokoreni grad i Prosvjetu.

Medije u kategoriji novih medija Povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike. Nakon prvog kruga natječaja, ministrica je uvažila molbu još jednog prijavitelja u kategoriji novih medija i zbog male bodovne razlike i iznesenih argumenata diskrecijskom odlukom dodijelila dodatnu potporu portalu Autograf.

Ministarstvo kulture odabralo neprofitne medije - koje? 1
izvor: Ministarstvo kulture

Rok za prigovore je 1. listopada 2014., a rok za potpisivanje Ugovora je 6. listopada 2014. U slučaju da neki od odabranih medija odustane od potpisivanja ugovora, mediji s najvećim brojem bodova koji su sljedeći na listi mogu biti naknadno pozvani, navodi Ministarstvo kulture.

chevron-right