Milanović „za radikalnija rješenja, ali iskreno - RH ima ozbiljnijih problema“

17. rujna 2014.

Što konkretno šefovi dviju najvećih stranaka misle oko i po pitanju izborne reforme, ni jutros pred Saborom nisu dočekali čuti predstavnici GONG-a, koji su zajedno s novinarima dočekivali saborske zastupnike i ministre kako bi ih pitali hoće li podržati prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva nastalog u suradnji skupine njihovih kolega iz saborskih klupa i GONG-a.

„Iskreno, ima Hrvatska ozbiljnijih problema“, poručio je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović došetavši preko Markova trga iz Banskih dvora u visoki dom uoči jesenskog saborskog zasjedanja i dometnuo da je on „ovdje za puno radikalnija rješenja“. Kakva to – šef SDP-a nije dalje elaborirao, ipak je žurio na saborski aktualac na kojem se odlučio ukazati i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. No, on je nekoliko trenutaka ranije GONG-ovcima uspio „šmugnuti“ iza leđa dok su razgovarali sa saborskim zastupnicima laburista pa mu svoj prijedlog jutros nisu uspjeli uručiti.

Međutim, „GONG će i dalje zagovarati promjenu izbornog zakonodavstva i očekujemo da se naš prijedlog uvrsti u saborski dnevni red i da možda predsjednik Sabora Josip Leko preuzme inicijativu kako bi se od nekoliko prijedloga dobila najbolja rješenja“, kazao je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a i vanjski član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, poručivši da „od Milanovića i Karamarka očekuje jasne odgovore zašto ne žele da se mijenja izborno zakonodavstvo?“.

Što je to uopće "minimalan zajednički nazivnik"?

Podsjetimo, grupa zastupnika i zastupnica zajedno s GONG-om uputila je početkom tjedna u saborsku proceduru izmjene izbornog zakonodavstva na tragu GONG-ovih prijedloga pod nazivom „minimalni zajednički nazivnik“. Predložene izmjene obuhvaćaju: uvođenje preferencijalnog glasanja uz izborni prag unutar liste od pet posto gdje bi birač imao tri glasa koja bi mogao rasporediti kandidatima unutar jedne liste, ukidanje instituta nositelja liste i zabranu kandidiranja osobama osuđenima za specifična teška kaznena djela do isteka perioda rehabilitacije.

Također, osim uvođenja nespojivosti istovremenog obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i načelnika općine/gradonačelnika, traži se i povećanje broja potrebnih potpisa za kandidiranje unutar izborne jedinice s 500 na 1.500 potpisa te produženje rokova za organiziranje izbora, kao i daljnju profesionalizaciju i jačanje uloge Državnog izbornog povjerenstva, koje ne bi činili samo pravnici te dostavljanje obrazaca za izvještavanje o financijama stranaka, lista i kandidata online putem.

chevron-right