Hoće li nova Europska komisija Europi omogućiti i novi početak?

10. rujna 2014.

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je u srijedu sastav nove Komisije koja bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga i u kojoj će hrvatski povjerenik Neven Mimica biti zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj. Juncker je  uvjeren da će njegova Komisija biti na visini izazova koji Europu čekaju u predstojećem razdoblju.

Hoće li nova Europska komisija Europi omogućiti i novi početak? 1

izvor: European Commission - Klikni za povećanje

Nova će Komisija imati bitno drukčiju strukturu od dosadašnjeg saziva. Imat će sedam potpredsjednika, koji će voditi projektne timove i koji će voditi i koordinirati rad povjerenika, a sastav tih timova ovisit će o potrebama tih projekata. Juncker je rekao da potpredsjednici neće biti "superpovjerenici", niti će ostali povjerenici biti manje vrijedni članovi Komisije.

U novoj Komisiji je pet bivših premijera, četiri bivša zamjenika premijera, 19 bivših ministara, sedam povjerenika koji su obnašali povjereničku dužnost u prethodnom sazivu i osam bivših zastupnika u Europskom parlamentu. U Komisiji je devet žena, kao i do sada, a tri od sedam potpredsjednika su žene. Komisija je u prosjeku mlađa od odlazeće ekipe, a prosječna dob potpredsjednika je 49 godina.

Jedan od sedam potpredsjednika bit će Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja je ujedno i članica Vijeća EU-a i predsjeda sastancima Vijeća za vanjske poslove. Novost je i uvođenje dužnosti prvog potpredsjednika Komisije, što će biti Nizozemac Frans Timmermans i on će biti Junckerova desna ruka.

Ostali potpredsjednici su Bugarka Kristalina Georgieva, koja će biti zadužena za proračun i ljudske resurse, Slovenka Alenka Bratušek za energetsku uniju, Finac Kyrky Katainen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, Latvijac Valdis Dombrovskis za euro i socijalni dijalog, Estonac Andrus Ansip za jedinstveno digitalno tržište.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova bit će Čehinja Vera Jourova, Nijemac Guenther Oettinger bit će povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo, Francuz Pierre Moscovici za ekonomiju, financije, poreze i carine, Belgijka Marianne Thyssen za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Rumunjka Corina Cretu za regionalnu politiku, Austrijanac Johannes Hahn za europsko susjedstvo i pristupne pregovore, Grk Dimitris Avramapoulos za migracije i unutarnje poslove, Vytenis Andriukatis za zdravstvo i sigurnost hrane:

Britanac Jonathan Hill bit će povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Poljakinja Elzbieta Bienkowska za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, Španjolac Miguel Arias Canete za klimu i energiju, Hrvat Neven Mimica za međurodnu suradnju i razvoj, Dankinja Marghrete Vestager za tržišno natjecanje, Slovak Maroš Šefčovič za promet i prostor, Šveđanka Cecilia Malmstroem za trgovinu, Maltežanin Karmenu Vella za okoliš, pomorsku politiku i ribarstvo, Mađar Tibor Navracsisc za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo, Portugalac Carlos Moedas za istraživanje, znanost i inovacije, Irac Phil Hogan za poljoprivredu i ruralni razvoj i Cipranin Stylianides za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Svi članovi Komisije, osim Junckera, moraju proći saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 29. rujna do 3. listopada. Europski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu kako bi ona mogla preuzeti dužnost 1. studenoga.

"Pobjednički tim" pred izazovima - hoće li znati odgovoriti na njih?

Juncker je izrazio uvjerenost da će njegova Komisija, koju je u srijedu predstavio javnosti, biti na visini izazova koji Europu čekaju u predstojećem razdoblju. "Europski građani od nas očekuju rezultate. Nakon godina ekonomskih poteškoća i često bolnih reformi, Europljani očekuju učinkovito gospodarstvo, održiva radna mjesta, više socijalne zaštite, sigurnije granice, energetsku sigurnost i digitalne mogućnosti. Danas predstavljam tim koji će vratiti Europu na put zapošljavanja i rasta", rekao je Juncker predstavljajući svoju odluku o raspodjeli resora unutar svoje Komisije.

"Danas vam predstavljam političku, dinamičnu i učinkovitu Komisiju, koja će Europi omogućiti novi početak", rekao je Juncker, dodajući da nikada nije smatrao da su povjerenici službenici, nego da su političke osobe. Istaknuo je da zemlje članice predlažu povjerenike, ali da one ne dobivaju resore, nego povjerenici sukladno tome za što su kompetentni. "Dodijelio sam resore ljudima, ne zemljama. Poslao sam 27 igrača na teren, a svaki od njih igra konkretnu ulogu... To je moj pobjednički tim", rekao je Juncker.

Ipak, unatoč tim tvrdnjama, velike zemlje dobile su važnije resore. Primjerice francuski povjerenik Pierre Moscovici zadužen je za ekonomske financijske poslove, poreze i carine. Na toj dužnost bit će zadužen za nadzor proračuna u državama članicama. Njemačka se dugo protivila da to mjesto pripadne povjereniku iz zemlje koja stalno izlazi iz dopuštenih okvira u pitanjima fiskalne politike, što je slučaj s Francuskom. To je mjesto do nedavno obnašao Finac Olli Rehn, koji se smatra jednim od najvećih zagovornika proračunske discipline.

Iznimno važno mjesto dobio je britanski povjerenik Jonathan Hill, što se smatra Junckerovim velikim ustupkom Londonu, koji se sve više udaljava od EU-a. Hill će biti povjerenik za financijske usluge, što je od najveće važnosti za London, kao financijsko središte. Nijemac Guenter Oettinger, koji je do sada bio zadužen za energiju, sada će biti povjerenik za digitalno gospodarstvo. Juncker je kao prvi preduvjet za rast i radna mjesta, što je njegov prioritet, označio digitalno gospodarstvo i stvaranje zajedničkog digitalnog tržišta.

Nova Komisija neće imati zaseban resor koji će se baviti proširenjem. I iz samog naziva novog resora - Europsko susjedstvo i pregovori o proširenju, vidljivo je da proširenje više nije u prvom planu. Austrijanac Johannes Hahn bit će zadužen za jačanje politike susjedstva i za pregovore o proširenju koji su u tijeku. Juncker je u svojim političkim smjernicama u predizbornoj kampanji isticao da "EU sada treba stanku u proširenju kako bi se najprije konsolidirala". "To je razlog što će postojeći pregovori biti nastavljeni, posebice sa zapadnim Balkanom, koji mora zadržati europsku perspektivu, ali neće biti novog proširenja u sljedećih pet godina", kaže Juncker.

chevron-right