Institucije opet zakazale - potrebno je sustavno rješenje za asistente u nastavi!

09. rujna 2014.

Zbog nebrige institucija države da djeci s teškoćama u razvoju osiguraju asistente bez kojih se ne mogu na primjeren način uključiti u nastavu, pa time bivaju izravno diskriminirana, Kuća ljudskih prava Zagreb daje punu podršku prosvjedima roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Roditelji ističu kako je sudbina više od stotinu djece s teškoćama u razvoju neizvjesna zbog neočitovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te neobjavljenih rezultata natječaja za Osiguravanje pomoćnika u nastavi, podsjeća Kuća ljudskih prava u svojem priopćenju te ističe da je porazno što niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost zbog neosiguravanja potrebnih sredstava. Istovremeno, resorni ministar potvrđuje žalosnu činjenicu da u ovogodišnjem proračunu za to nisu ni predviđena sredstva, a propuštena je i prilika dobivanja znatnih sredstava iz europskog fonda.

Stoga, zgrožena postupkom nadležnih institucija, Kuća ljudskih prava podržava zahtjeve roditelja i smatra da je sustavno rješenje ovog problema nužno. Budući da je Hrvatska potpisnica UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Konvencije o pravima djeteta, Vlada je dužna poštivati prava osoba s invaliditetom te na najkvalitetniji način skrbiti o njima, zaključuje u svojem priopćenju Kuća ljudskih prava.

chevron-right