"Stranački ključ «zaključao» legitimitet na početku mandata"

07. kolovoza 2014.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ne smije počivati na netransparentnim i stranačkim temeljima i stoga treba ponoviti izbor upravitelja i izbor zakladnih tijela učiniti transparentnim i inkluzivnim, upozorio je niz organizacija civilnoga društva uputivši Zakladi i županu županije Istarske te Ministarstvu uprave i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, kao i Vladinom Uredu za udruge prosvjedno pismo koje prenosimo u cjelosti:

«Prosvjedujemo protiv načina imenovanja upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva Helge Može Glavan koja je imenovana u krajnje netransparentnoj proceduri nakon raspisivanja javnoga poziva od strane Zakladne uprave same Zaklade.

Prema informacijama iz medija, na javni poziv za novu čelnu osobu Zaklade javilo se petero kandidata i kandidatkinja. Istarska županija nije objavila njihova imena, reference ni motivaciju, nego je župan Valter Flego objavio da je odabrao Može Glavan. 

S obzirom na to da razgovora s kandidatima/kinjama nije bilo i da ih Zakladna uprava nije imala prilike upoznati te s obzirom da je imenovana upravo ona kandidatkinja koju se i prije raspisivanja javnog poziva u javnosti spominjalo kao “dogovorenu” osobu za tu poziciju, a predsjednik Zakladne uprave u više je navrata javno odbio objasniti kriterije kojima su se vodili u odluci, ističemo sumnju da na to važno mjesto koje se tiče razvoja sektora u kojem djelujemo, nije izabrana po stručnim referencama najbolja kandidatkinja, odnosno kandidat, već kandidatkinja čije su stranačke reference (IDS) bile najvažnji kriterij prilikom imenovanja.

Može se zaključiti kako Zakladna uprava i župan nisu imali stvarne planove, ni želje izbor i imenovanje učiniti poštenim i transparentnim, već se željelo stvoriti tek privid demokratičnosti, transparentnosti i jednakih uvjeta, a tako djelujući, prekršili su Ustav, Zakon o zakladama i fundacijama, kao i sam Statut Zaklade (članak 3.).

Na koji će način Zaklada ostvarivati svoju temeljnu svrhu - poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva - ukoliko se krše propisi, a zakladna su tijela izabrana i imenovana u netransparentnim i nepoštenim uvjetima? To nisu vrijednosti na kojima se razvija civilno društvo, već upravo suprotno.

Na koji način takva Zaklada može poticati unaprjeđenje demokratskih instittucija društva kad se ni sama ne temelji na principima dobrog upravljanja, već na principima netransparentnosti i političkog klijentelizma?

Kršenjem propisa, zloupotrebom instituta javnog poziva, namjernim dovođenjem javnosti i kandidata/kandidatkinja u zabludu i onemogućavanjem jednakosti uvjeta, te nesavjesnim postupanjem i netransparentnim izborom nove upraviteljice, Zakladna uprava i župan nanijeli su Zakladi dugoročnu štetu u pogledu njene vjerodostojnosti i legitimnosti. Izbor nove upraviteljice obilježen je principima protiv kojih se civilno društvo zalaže pa je time i novoimenovana upraviteljica Zaklade već na početku mandata izgubila legitimitet. 

Tražimo da se postupak izbora upravitelja/upraviteljica ponovi kroz transparentnu i poštenu proceduru te da se Statutom Zaklade na jasan način propiše izbor i sastav same Zakladne uprave koja upravlja Zakladom, a ne da je u potpuno netransparentnoj proceduri imenuje župan prema stranačkom ključu.

Zaklada je javno tijelo i u većini je financirana javnim sredstvima te pripada svim građanima i građankama, a ne jednoj stranci.

Zaklada, koja u sebi nosi pojmove kao što su partnerstvo i civilno društvo, trebala bi se razvijati kroz transparentnost, participativnost i inkluzivnost u suradnji s civilnim društvom, a ne potiranjem vrijednosti civilnoga društva i principa dobrog upravljanja», poručuju brojne organizacije civilnoga društva:

ACT Grupa
B.a.B.e.
Brodsko ekološko društvo-BED
Čarobnjakov šešir Pula
Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za građansku hrabrost
Centar za mirovne studije
CESI
Documenta
Ekološko društvo Pan-Karlovac
Foto klub Umag
GONG
Građanska inicijativa "Naš Potok" Pazin
Gradska radionica Pula
HOMO
Hrvatsko debatno društvo
Informativno Pravni Centar Slavonski Brod
Jazzbina Pula
Kuća ljudskih prava
Mladi u EU Šibenik
Mreža mladih Hrvatske
ODRAZ
Pilula - medijska platforma za teoriju i praksu društvenih promjena
Protagora
RODA - Roditelji u akciji
Savez udruga Rojca
Savez udruga stanara Hrvatske
SMART
Srpski demokratski forum
Transparency International Hrvatska
Udruga Delta Rijeka
Udruga mladih Krik Slatina
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
UM S.A.V.E
Veliki mali čovjek
Zagreb Pride
Zelena akcija
Zelena Istra
Zeleni Osijek

chevron-right