Stranačka iskaznica - ulaznica za posao? Opet?

30. srpnja 2014.

Suzana Jašić i Aida Bagić, dvije od pet kandidata i kandidatkinja koji su se prijavili na javni poziv za upraviteljicu Zaklade za razvoj partnerstva i poticanje razvoja civilnoga društva Istarske županije, uputile su reagiranje u povodu imenovanja upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine župane Flego,

imenovati novu upraviteljicu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, sukladno Statutu Zaklade, mogli ste i bez raspisivanja javnoga poziva. To i sami znate.

Međutim, iz nekog razloga, odlučeno je da će se raspisati javni poziv. Iako je i prije njegovog raspisivanja zainteresirana javnost brujila kako je ta pozicija rezervirana za članicu IDS-a Helgu Može Glavan, institut javnog poziva kao jednog od elementa možebitne demokratičnosti i transparentnosti ovog izbora nagnala nas je da se prijavimo.

Naime, ne samo da smo zadovoljavale uvjete natječaja, već i mnogo više od toga. Obje smo veteranke civilnog društva u Hrvatskoj, s bogatim iskustvom rada u jačanju institucija, političkih procesa i javnih politika. Aida je bila među osnivačicama nekoliko nevladinih organizacija još početkom devedesetih, radila je kao konzultantica i evaluatorica međunarodnih i hrvatskih razvojnih programa, kao voditeljica regionalnog EU projekta tehničke pomoći organizacijama civilnog društva, a objavljivala je i stručne i znanstvene radove na temu civilnog društva. Suzana je, između ostaloga, jedna od osnivačica i desetogodišnja voditeljica Gonga, s iskustvom u koordiniranju velikih i malih timova, desetaka kampanja i niza projekata; s iskustvom u planiranju, prikupljanju i upravljanju višemilijunskim proračunima; kao i u izgradnji kapaciteta niza organizacija civilnog društva u Hrvatskoj i u preko 20 drugih zemalja.

Obje imamo i bogato iskustvo suradnje s nizom domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

Međutim, ne samo da nismo pozvane niti na razgovor, nego smo u Glasu Istre od 29. srpnja 2014. iz teksta pod nazivom “Helga Može Glavan izabrana između 5 kandidata” saznale da je izabrana Helga Može Glavan koja opisuje svoje iskustvo u civilnom društvu kroz rad u općini, jednoj udruzi i organizaciji sajma vjenčanja, a Duško Kišberi, predsjednik Zakladne uprave, izbor objašnjava da su “glavni kriteriji kojim su se vodili bile isključivo stručne reference i dosadašnje radno iskustvo kandidata”.

Takva nas je izjava, u najmanju ruku, začudila pa pozivamo gospodina Kišberija, odnosno Zakladnu upravu, da javnosti pruže na uvid pristigle životopise i objasne koje su to stručne reference i kakvo iskustvo smatrali relevantnim za vođenje Zaklade.

Na osnovi informacija koje su nama dostupne, jedino što u našim životopisima nedostaje, a toliko toga nadoknađuje u onom izabranom – članstvo je u IDS-u.

Stranačka imenovanja i zapošljavanja u Hrvatskoj nisu novost. No, umatati to u stručnost i iskustvo nije pristojno, u najmanju ruku, prema drugim kandidatima i kandidatkinjama."

chevron-right