Građanski odgoj je naša dužnost

21. srpnja 2014.

Povodom najave da Vlada odustaje od građanskog obrazovanja kao zasebnog predmeta, GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja organizira konferenciju za novinare Građanski odgoj je naša dužnost! u utorak, 22. srpnja 2014. u 12 sati u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, Zagreb.

Na konferenciji će govoriti:

  • Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja;
  • Vedrana Spajić Vrkaš, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu;
  • Marko Kovačić, Institut za društvena istraživanja.

Rezultati eksperimentalne provedbe potvrdili su potrebu uvođenja građanskog odgoja međupredmetno i kao obveznog predmeta, što je bio i prvotni prijedlog iz javne rasprave. Prije objavljivanja rezultata te javne rasprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje samovoljno mijenjaju modele uvođenja i teme te pokreću ponovnu javnu raspravu. Na ovaj način izigrava se demokratska procedura i zanemaruje se mišljenja učitelja i učenika te zainteresirane javnosti.

Stoga predstavnici GOOD inicijative pozivaju Vladu na političku odgovornost: potrebno je prepoznati dosadašnje rezultate te osigurati sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kako bi se razvila građanska kompetencija učenika kao aktivnih i odgovornih građana.

chevron-right