Sabor referendumsko pitanje o dvojezičnosti poslao Ustavnom sudu

15. srpnja 2014.

Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a HDZ-ovi zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani.

Sabor je takvu odluku donio na temelju prijedloga Odbora za Ustav, koji je ocijenio da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva u neskladu s Ustavom.

Odbor je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju EU.

Iako su na odboru glasovali za takvu odluku, HDZ-ovi zastupnici u raspravi su zatražili da se uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ne šalje nikakvo obrazloženje, tvrdeći da je Odbor, obrazlažući zašto pitanje smatra protuustavnim, prejudicirao konačnu odluku Ustavnog suda.

Odluku koju je danas donio Sabor HDZ je podržao i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no u međuvremenu se predomislio pa su zastupnici te stranke u današnjem glasovanju ostali suzdržani.

chevron-right