Konačno Zakon o životnom partnerstvu, ali i ZOR, a izborna reforma?

15. srpnja 2014.

Hrvatski sabor donio je s 89 glasova za i 16 protiv Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece. Sabor je, također, donio i novi Zakon o radu (ZOR), za koji je glasovalo 80 zastupnika Kukuriku koalicije, protiv su bila 34 zastupnika iz oporbe, ali i SDSS-a.

Novi ZOR aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava popratile su pjevanjem "Internacionale", nakon čega su udaljene sa saborske galerije. Ranije tijekom jutra predstavnici Ženske fronte, organizacija za zaštitu prava seksualnih manjina te GONG-a okupili su se ispred Sabora kako bi zastupnike uoči ljetne stanke u radu Sabora još jednom podsjetili na svoje zahtjeve i zatražili potporu za njih.

Hrvatski sabor donio je s 89 glasova za i 16 protiv Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece. Vlada, a potom i parlamentarna većina, odbili su zahtjev HDZ-a da se zakon uputi u treće čitanje. Odbačeni su i amandmani kojima je HDZ tražio pravo na priziv savjesti matičara pred kojima se ozakonjuje životno partnerstvo, kao i oni da se iz zakona izbrišu odredbe kojima se uređuje položaj djece u takvim obiteljima te da se izrijekom navede da istospolni partneri nemaju pravo posvajati djecu kao zajednica.

Vlada i parlamentarna većina odbili su i zajednički amandman kojim su Igor Kolman (HNS), Šime Lučin (SDP) i laburist Branko Vukšić zatražili da se istospolnim partnerima omogući jednako pravo na posvajanje djece kao i bračnim partnerima. "Držimo da je, imajući u vidu trenutne društvene okolnosti, zakon pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu", obrazložio je ministar uprave Arsen Bauk neprihvaćanje takvog amandmana. Vladinim amandmanom stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu pomaknuto je na 1. rujna, kako bi se počeo primjenjivati zajedno s novim Obiteljskim zakonom. Donošenje zakona s galerije su pljeskom pozdravili aktivisti udruga koje promiču prava LGBT osoba.

Na redu nova borba za radnička prava!

Nešto ranije aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava usvajanje novog Zakona o radu popratile su pjevanjem "Internacionale", nakon čega su udaljene sa saborske galerije. "Novi ZOR donijet će niz problema. Prava radnika su smanjena i to nikoga ne dira", izjavila je aktivistica Višnja Stanišić, napuštajući Sabor. Vlada, a potom i parlamentarna većina odbile su najveći dio amandmana kojima su oporba, ali i SDSS i HSU tražili povoljnije uvjete za radnike, posebno one u agencijama za zapošljavanje te za žene. Novom ZOR-u posebnom se žestinom usprotivio laburist Dragutin Lesar, koji je Vladu optužio da omogućuje "zlouporabu hijena na tržištu rada koje zovu poslodavcima, a zapravo su pljačkaši". Ministru rada Mirandu Mrsiću poručio je da će poslodavci novom ZOR-u nazdraviti pjenušcem, a ministra proglasiti počasnim predsjednikom HUP-a.

Konačno Zakon o životnom partnerstvu, ali i ZOR, a izborna reforma? 1
izvor: gong.hr

Borbeno saborsko jutro za pamćenje

Rada Borić iz Ženske fronte naglasila je kako Sabor danas donosi dva vrlo važna zakona za žene – o radu te o životnom partnerstvu osoba istog spola. Zadovoljna je što su mnogi zahtjevi udruga civilnog društva u javnoj raspravi uvaženi, posebice oni vezani uz Zakon o životnom partnerstvu. Taj je zakon zasigurno korak naprijed, jer mijenja dosta toga, no bojimo se da i dalje ostaje diskriminatoran, jer ne izjednačava istospolne zajednice u svim segmentima kao što su heteroseksualne zajednice, kaže Borić. U odnosu na to kako je hrvatsko društvo reagiralo prije nekoliko godina, pa i saborski zastupnici, govoreći da je istospolnost bolest, ovo je veliki napredak, zaključuje Borić.

Zako o radu je, nažalost, izuzetno diskriminatoran za žene, za sve radnike i radnice, ocijenila je Borić, izažavajući bojzan da pravo 8+8+8, izboreno prije stotinu godina, više ne postoji, niti će postojati. Žene su najviše pogođene tim "fenomenalnim outsourcingom" budući da su one najviše u uslužnim djelatnostima, upozorila je Borić. Poručila je i kako najviše smeta što je država, koja stalno govori da podržava obitelj, diskriminatorna prema trudnicama, jer će one sada lakše dobiti otkaz. Novi zakon o radu je bez pravih mjera kojima bi poticao zapošljivost žena i upravo su žene te koje mjere štednje najviše pogađaju, naglasila je Borić.

Za Zakon o životnom partnerstvu kaže daje zasigurno korak naprijed, jer mijenja dosta toga, no izražava bojazan da i dalje ostaje diskriminatoran, jer ne izjednačava istospolne zajednice u svim segmentima kao što su heteroseksualne zajednice. U odnosu na to kako je hrvatsko društvo reagiralo prije nekoliko godina, pa i saborski zastupnici, govoreći da je istospolnost bolest, ovo je veliki napredak, zaključuje Borić.

GONG-ovi aktivisti zastupnike pozivaju da osobno potpišu izjavu potpore i spremnost na aktivno sudjelovanje u izbornoj reformi na tragu GONG-ova prijedloga Novo izborno zakonodavstvo. O dosadašnjem odazivu aktivisti ne žele govoriti jer će o tome osutra održati konferenciju za novinare. Ne znam precizno koliko je zastupnika potpisalo, potpise skupljamo do kraja dana, rekla je Marina Škrabalo i ponovila kako će GONG sutra objaviti rezultate današnje akcije.

Dobar dio zastupnika šutke je prolazio pokraj aktivista, baš kao i ministar rada Mirando Mrsić, koji je nastojeći izbjeći aktiviste i novinare u Sabor pokušao ući na zatvorena vrata.

chevron-right