Sabor za tjedan dana o referendumu o dvojezičnosti

07. srpnja 2014.

Predsjednik Sabora Josip Leko izjavio je danas da će Sabor u idući ponedjeljak raspravljati o prijedlogu Odbora za Ustav da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti.

Leko nije htio nagađati hoće li Sabor potvrditi stav Odbora. "Sabor će o prijedlogu odlučiti autonomno, a ne kako kaže predsjednik. Ne znam kakva će biti odluka, ali nadam se da će prihvatiti odluku Odbora", rekao je Leko novinarima u Saboru.

Odbor za Ustav danas je jednoglasno odlučio Saboru predložiti da Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje po kojem bi se građani odlučili žele li da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine imaju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva. Tu je referendumsku inicijativu pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji je Saboru u prosincu dostavio gotovo 600.000 potpisa. Odbor za Ustav smatra da je tako postavljeno referendumsko pitanje u neskladu s Ustavom, jer krši niz međunarodnih dokumenata. U obrazloženju zaključka, Odbor ističe da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila obvezu zaštite postignute razine manjinskih prava i to na način da jača zaštitu nacionalnih manjina i provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u obliku u kakvom je bio u trenutku potpisivanja ugovora o pristupanju.

Odbor upozorava da predloženo referendumsko pitanje ne ide u smjeru jačanja zaštite nacionalnih manjina, nego upravo suprotno, te da je takvo protivno pristupnom ugovoru Hrvatske EU. Podsjeća kako Ustav propisuje da su međunarodni ugovori po pravnoj snazi iznad domaćih zakona. Odbor tvrdi da bi predloženim referendumom Hrvatska prekršila i Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, kojoj je pristupila 1997. i tumačenje Savjetodavnog odbora Konvencije po kojem Konvencija ne dopušta zahtjev da manjinska zajednica na određenom području čini polovicu stanovništva kao uvjet za odobravanje službene uporabe manjinskog jezika.

Smatraju da bi Hrvatska postavljanjem neproporcionalnog i neopravdanog ograničenja na ostvarivanje prava na ravnopravnu uporabu manjiskog jezika i pisma prekršila i Europsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima, Instrument Srednjoeuropske inicijative za zaštitu manjinskih prava, kojem je pristupila 1996. te druge međunarodne dokumente. Predloženo pitanje Odbor smatra protivnim i Izvorišnim osnovama Ustava, u kojima se izrijekom navodi da je Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina, te ustavnoj odredbi kojom se jamči sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom te kulturna autonomija.

chevron-right