Novo izborno zakonodavstvo

13. lipnja 2014.

Kako bi se raspravile preporuke za sustavnu reformu izbornog zakonodavstva, GONG organizira raspravu „Novo izborno zakonodavstvo“ u utorak, 8. srpnja 2014. u Hrvatskom saboru. 

Radi povećanja povjerenja građana u politički sustav, njihove participacije u političkim procesima te odgovornosti izabranih predstavnika, GONG se zalaže za usklađivanje i objedinjavanje relevantnih propisa u jedinstveni izborni zakonik. Analiza GONG-ovih prijedloga uključuje promjenu izbornih jedinica, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal, uvođenje preferencijalnog glasanja te promjene u izbornoj administraciji, kao i u medijskim pravilima praćenja izbora.

Svrha rasprave, koju će uvodno otvoriti Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora i Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti i član GONG-a, je utvrditi (ne)postojanje političke volje za predložene promjene koje bi nakon participativnog procesa u razumnom roku bile u primjeni već od idućih parlamentarnih izbora.

Okvirni program pogledajte ovdje. Detalji o raspravi dostupni su i na Facebook event-u.

Izvještaj s konferencije za medije održane uoči rasprave u Hrvatskom saboru pročitajte u članku Andreje Žapčić "Ima li političke volje - izborna reforma kao neželjeno dijete".

chevron-right