Zaustavite napade na mađarske udruge!

12. lipnja 2014.

Od početka ponovnog izbora, mađarska vlada pokrenula je kampanju napada na vjerodostojnost mađarskih nevladinih organizacija želeći na taj način steći kontrolu nad njihovim financiranjem, koje se do sada distribuiralo neovisno o Vladi. Vjerujemo da dinamično i samostalno civilno društvo igra ključnu ulogu u demokratskom društvu jer je ono ključ provjere i ravnoteže vladine moći. Kao što pokazuje Putinova Rusija, uznemiravanje civilnog sektora može vrlo lako dovesti do kriminalizacije nevladinih organizacija i ometanja njihova rada. Solidariziramo se s mađarskim nevladinim organizacijama i pozivamo mađarsku i sve druge vlade da se suzdrže od uznemiravanja civilnog društva!

Nakon raširene međunarodne i nacionalne kritike na slabljenje neovisnih institucija, rastavljanje okvira parlamentarizma u Mađarskoj i početak drugog mandata Orbanove vlade u 2014. iznjedrio je još veće izazove: članovi vlade počeli su dovoditi u pitanje vjerodostojnost i kočiti samostalno financiranje neovisnih organizacija civilnog društva.

Norveški financijski mehanizam (norveške potpore) dio je sporazuma između EU i Norveške, Islanda i Lihtenštajna o financiranju projekata u manje razvijenim europskim zemljama. Mađarska vlada je početkom travnja, samo dan nakon ponovne izborne pobjede, napala Norveški civilni fond (NCTA). NCTA je mali dio norveških potpora, a distribuira se kroz konzorcij četiri mađarske zaklade koje su u prijašnjim razdobljima vrlo uspješno upravljale dobivenim potporama. Vlada je optužila Norvešku da kroz četiri navedene zaklade pokušava utjecati na mađarsku politiku što je Norveška snažno negirala.

Nakon što je norveška vlada odbacila optužbe, mađarski Ured državne kontrole (KEHI) obavio je reviziju u zakladama. Istovremeno, mađarska vlada vodila je kampanju optuživanja četiri zaklade za uplitanje u politiku. Bilo je rečeno da će KEHI napraviti reviziju u Okotarsu, vodećoj zakladi u konzorciju, ali revizije su napravljene i u dvije partnerske zaklade. Zakladama se prijetilo da će im suspendirati porezne brojeve ukoliko ne budu surađivale, a upravne organizacije u konzorciju osporavale su pravne temelje revizije.

U posljednjih nekoliko godina organizacije civilnog društva, naročito one koje se bave transparentnošću i ljudskim pravima te bile kritične ili su se suprotstavljale vladinoj ideologiji, bile su podvrgnite kleveti od strane Vlade ili medija usko vezanih uz Vladu. Vladina crna lista nezavisnih mađarskih udruga koje su dobile sredstva od NCTA-e, koja je napravljena na temelju njihove navodne političke pripadnosti, objavljen je krajem svibnja (30. svibnja 2014). K-Monitor našao se na tom popisu kao jedan od korisnika NCTA potpora. U izjavi za agenciju Reuters toga dana Vlada je izjavila kako nije imala namjeru napadati pojedine nevladine organizacije, ali je ponovila svoje optužbe da se pomoću potpora želi doći do političkog utjecaja.

Kao posljedica Vladine nevoljkosti da se uzme u obzir mišljenje civilnog društva, mogućnosti udruga za pravnim zagovaranjem postale su vrlo male, pogotovo uz autocenzurirane medije kojima se zakonom iz 2011. ograničava sloboda govora. Zbog svih ovih poteza Mađarska je počela nalikovati Putinovoj Rusiji, gdje su, uz utišavanje posljednjih slobodnih glasova, sve brane demokratske države srušene.

Skandal potaknut od strane mađarske vlade zbog norveškog financiranja lokalnih organizacija civilnog društva eskalirao je do te mjere da su skupine koje se zalažu za zaštitu okoliša, ljudska prava i borbu protiv korupcije postale mete mađarskih vlasti. Jedini razlog tome je taj što se mađarska Vlada ne slaže s financiranjem organizacija koje oni ne odobravaju.

Kako sada stvari stoje, organizacije koje su trenutno ili su u prošlosti bile korisnici norveške potpore, će se vjerojatno suočiti s istragom koju će provoditi vlast. Namjera istrage će biti jesu li organizacije bile legitimni korisnici novca norveških poreznih obveznika ili su izabrane kako bi predstavljale političke interese koji idu protiv mađarske većine.

Mađarska unija za građanske slobode, još jedna u nizu nevladinih organizacija koja se našla na crnoj listi mađarske Vlade, navodi: „To su koraci u nizu državnih akcija čiji je cilj ušutkati ljude, od običnih građana do medija i civilnog društva, te ih spriječiti u bilo kakvom izražavanju kritike prema Vladi. Ispitivanja vladinih aktivnosti od 2010. pokazuju da je slabljenje neovisnih institucija, rastavljanje okvira parlamentarizma i trivijalizacija glasova oporbe započela još tijekom prethodnog vladinog ciklusa (kada je na vlasti bila ista stranka). Takve mjere uključuju Zakon o medijima, ograničavanje ovlasti Ustavnog suda, ukidanje institucije neovisnog Pravobranitelja za zaštitu podataka, transformaciju izbornog sustava i načina odobravanja i sadržaja temeljnih zakona.“

Kao dio Vladinih napora za ušutkivanjem neovisnih glasova, glavni urednik jednog od najvećih mađarskih news portala Origo.hu, bio je prisiljen 2. lipnja neočekivano napustiti svoje radno mjesto. U posljednjem tjednu svibnja, portal je objavio seriju članaka o Jánosu Lazaru, državnom tajniku Ureda predsjednika Vlade, napominjući kako je njegovo trošenje javnih sredstava za putne troškove (ukupno 6.500 eura) najvjerojatnije bilo neopravdano. Kao odgovor na to János Lázár je vršio očigledan pritisak na portal. Vjerojatno je zbog tog incidenta glavni urednik portala Origo.hu, koji je do sada uspio odolijevati političkim pritiscima izdavačkih kompanija, bio prisiljen dati ostavku. Redakcija portala izrazila je svoje neslaganje s takvom odlukom te ističe kako su im radni uvjeti postali vrlo nesigurni. Od 2. lipnja određen je broj novinara dao ostavke, uprava portala Origo.hu negirala je optužbe o političkom pritisku.

Preporučeni članci i izvještaji:
http://www.liberties.eu/en/news/putins-methods-against-criticism
http://norvegcivilalap.hu/en/government_attacks_hungarian_NGOs
http://english.atlatszo.hu/2014/06/03/hungarian-govt-targets-ngos-atlatszo-hu-is-also-under-assault/
http://www.transparency.org/news/pressrelease/transparency_international_calls_for_an_immediate_end_to_intimidation_
http://www.reuters.com/article/2014/06/02/us-hungary-norway-funding-ngo-idUSKBN0ED1QW20140602?feedType=RSS&irpc=932
http://www.hrw.org/news/2014/06/05/dispatches-harassing-civil-society-hungary
http://444.hu/2014/06/05/deutsche-telekom-hungarian-government-collude-to-silence-independent-media/
http://tasz.hu/en/news/hclu-hungarian-example

chevron-right