Strankama i biračima: nakon statiranja nema kajanja

26. svibnja 2014.

Iako je odaziv birača na ovim izborima za Europski parlament bio viši (25,22%) nego na prošlogodišnjim (20,84%), GONG opet izražava razočarenje nezainteresiranošću stranaka da biračima približe europske politike te ih mobiliziraju na izlazak na izbore.

Umjesto argumentirane rasprave o europskim temama predizborna kampanja iskorištena je za unutar- i međustranačka prepucavanja. Stoga GONG smatra da odgovornost za nisku izlaznost leži na političkim akterima koji na taj način oblikuju građane-statiste umjesto subjekata političkog odlučivanja. Istovremeno, “tiha većina” građana sama je odgovorna što odlučivanje prepušta drugima. GONG izražava žaljenje što je većina kandidata, stranaka, ali i građana izbore za Europski parlament odstatirala.

Osim toga, zbunjenost i greške pojedinih biračkih odbora ponovno su otežale ostvarivanje preferencijalnog glasanja za neke birače, što ukazuje da se opet nije pristupilo adekvatnoj i sustavnoj edukaciji biračkih odbora, čija je prvenstvena odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora te davanje upute aktivnim biračima o tome kako ostvariti svoje biračko pravo.

chevron-right