Tiho izborno jutro i zbunjeni birački odbori

25. svibnja 2014.

Malobrojne primjedbe građana GONG-u o tijeku izbornog dana do 11 sati odnose se na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri te agitiranje pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju.

Bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku, apeliramo na kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe, s obzirom na neanonimne dojave građane GONG-u o:

- slanju sms-a biračima (HDZ, Savez za Hrvatsku)
- pozivima biračima (SDP)
- slanje mailova biračima (HDZ)
- reklamiranju na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a)
- dijeljenje letaka (Savez za Hrvatsku).

GONG poziva birače da koristeći mogućnost preferencijalnog glasanja ostvare svoje biračko pravo. Stoga, s obzirom na dojave o nedovoljnoj educiranosti pojedinih biračkih odbora u pogledu davanja uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas, GONG podsjeća birače da je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Budući da je GONG zaprimio nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, podsjeća registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 14. svibnja 2014. mogu glasati uz potvrdu izvađenu u svom uredu za opću upravu. Također,  birači iz poplavama ugroženih područja (Gunja, Drenovci i Vrbanja) mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu uz predočenje osobne iskaznice ili uz dva svjedoka koji potvrđuju identitet. Pripadnici oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri na poplavljenim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu s potvrdom koju im izdaje bilo koji ured državne uprave.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (T: 01 4569 712, 01 4569 713; M: dip@izbori.hr), dok nadgledanje etičkih načela vrši Etičko povjerenstvo (T: 01 4569 715; F: 01 6303  450; M: etickopov@izbori.hr).

GONG tijekom izbornog dana zaprima neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

chevron-right