Birajte svoju sreću ove nedjelje!

23. svibnja 2014.

S obzirom da barem svaki drugi zakon o kojem se glasa u Hrvatskom saboru dolazi iz Europskog parlamenta, neuhvatljive europske politike imaju veliki utjecaj na našu svakodnevicu. Stoga, GONG poziva sve aktere izbornog procesa, birače i kandidate, institucije i medije da poštuju pravila poštenih izbora. Također, posebno podsjeća birače da iskoriste preferencijski glas i glasaju za samo jednu kandidatkinju ili kandidata te na taj način daju prednost u odnosu na ostale kandidate.

Budući da je izborna kampanja izostala, što zbog strogih medijskih pravila za praćenje izbora (na koje možete utjecati kroz javnu raspravu do nedjelje) što zbog korištenja ovih izbora za promicanje drugih interesa, GONG je pripremio niz edukativnih članaka o izborima za Europski parlament te informacije o tome kako ostvariti svoje biračko pravo. Precizne upute za glasanje dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave.

Birači s 11 biračkih mjesta iz Gunje, Drenovaca i Vrbanje koji se na dan izbora zateknu na poplavama ugroženim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu bez obzira je li im potvrda uručena ili nije. Pripadnici oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri koji se također na dan izbora zateknu na poplavama ugroženim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu s uručenom bijelom potvrdom.

GONG poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine neće promatrati biračka mjesta na izborni dan, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti:

  • promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača, a niti agitirati za određenu političku opciju
  • promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela
  • promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao
  • promatrač ima pravo, a njegova organizacija obavezu edukacije promatrača o njihovim pravima i obavezama prije upućivanja na biračka mjesta

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr. Nadgledanje etičkih načela vrši Etičko povjerenstvo za  izbor članova u Europski parlament koje je dostupno putem telefona (01) 4569-715, faksa (01) 6303- 450 i e-maila etickopov@izbori.hr.

GONG će tijekom izbornog vikenda pružiti podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

chevron-right