Tko se od kandidata zalaže za socijalnu održivu EUropu?

14. svibnja 2014.

Naredni mandat Europskog parlamenta i Europske komisije ključan je za ostvarenje vizije održivog razvoja temeljenog na brzom i socijalno pravednom prijelazu na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika, uz povećana ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, te obrazovanje i osposobljavanje. Premda su to postavke i strategije Europe 2020, bez snažne političke volje povrh kompromisa, bit će je nemoguće ostvariti.

Stoga su Platforma 112, SSSH, Grupa 22, Clubture i Zeleni forum formulirale i predstavile«Predizborni aktivistički inventar za EU do 2020.» te očekuju od hrvatskih kandidata za zastupnike za EP očitovanje podržavaju li prijedloge iz «Inventara» i kako ih kane javno promicati u sferi europske politike.

Platforma 112, SSSH, Grupa 22, Clubture i Zeleni forum obratile su se svim kandidatima na izborima za Europski parlament, s prijedlozima inovacija za više demokracije, jednakosti, sigurnosti i održivog razvoja na razini Europske Unije, a time i na razini svake pojedine države članice, ali i našeg susjedstva te ukupnih međunarodnih odnosa.

U nastavku ovog članka, koji će biti punjen kako pristižu odgovori, možete vidjeti tko se od kandidata i kako (u slučaju vrlo detaljnih odgovora - klikom na ime možete pročitati cjelokupno očitovanje) dosad očitovao na «Predizborni aktivistički inventar za EU do 2020.», čije detalje možete u potpunosti pročitati OVDJE:

OČITOVANJA DALI:

Nikola Vuljanić
Damir Hršak
Davorka Pšenica
Mirela Holy
Karolina Leaković
Nacionalni forum

DETALJI OČITOVANJA:

NIKOLA VULJANIĆ (Hrvatski laburisti – stranka rada)
„Predizborni inventar“ se u velikom djelu slaže s našim ciljevima i našim programom za EU. Također je iz naše Deklaracije, koju smo pripremili prije izbora vidljivo da se poklapamo kad je u pitanju program.
Jedino bih dodao i da bi bilo potrebno urediti predizborne koalicije jer one samo otežavaju političko djelovanje jer održavaju one stranke koje građani zapravo ne biraju. Hrvatski laburisti zalažu se za zabranu predizbornih koalicija jer bi se tako i smanjio broj stranaka.

DAMIR HRŠAK (Hrvatski laburisti – stranka rada)
Slažem se u cijelosti s inventarom. Tri glavne teme koje bih istaknuo i na kojim područjima mislim intenzivno raditi su:
1.obrazovanje kao strateška investicija, a ne trošak;
2.LGBT prava;
3. suprotstaviti se svim novim dogovorima o slobodnoj trgovini koji ugrožavaju društvene i okolišne standarde, pogotovo planiranim ugovorima s SAD-om i Kanadom.

DAVORKA PŠENICA (Hrvatski laburisti – stranka rada)
Apsolutno se slažem sa svim načelima, stavovima i ciljevima navedenim u „Predizbornom aktivističkom inventaru za  EU“, a tri glavne teme koje sam spremna aktivno promicati su:
1. Demokratska Europa: Politika za ljude a ne za krupni kapital!;
2. Socijalna Europa: ulaganja u socijalnu sigurnost i obrazovanje su ključ rješenja, to je dobit a ne trošak!;
3. Kultura kao zajedničko dobro i sastavnica kreativne industrije i održivog razvoja!

MIRELA HOLY (ORaH)
Podržavam sve prijedloge iz "Predizbornog aktivističkog inventara za EU do 2020.", čiji prijedlozi velikim dijelom koincidiraju s EU izbornim programom ORaH-a 'Posadi ORaH u EU!'

KAROLINA LEAKOVIĆ (kandidatkinja SDP-a na listi Kukuriku koalicije za izbore za EP 2014.)
Slažem se s cjelokupnim Predizbornim aktivističkim inventarom za EU do 2020. godine, a spremna sam aktivno promicati u svojem budućem radu u sferi europske politike:
1. ljudska prava (uključujući rodnu ravnopravnost)
2. rad i s njime povezane inicijative drugačijega ekonomskog upravljanja
3. kultura i Kreativna Europa. 

NACIONALNI FORUM
Nacionalni forum u osnovi slaže s gotovo svim odrednicama «Predizbornog aktivističkog inventara za EU 2020», ali će se zalagati za pristup rješavanju pojedinih problema i primjenu politika na način da one stvarno ne samo da se mogu primijeniti, nego da i omoguće kvalitetan i trajno održivi razvoj Europske Unije kao cjeline. Smatramo da bi takav pristup trebao postojati i kod svih inicijatora svake političke, društvene i gospodarske promjene u sklopu ukupnih rješenja razvoja zakonodavnog i institucionalnog sustava Europske Unije. Pravo na budućnost stvarne, aktivne i produktivne Europske unije, odnosno njenih građana, Nacionalni forum ne može zamisliti bez: prava na rad, znanje odnosno obrazovanje, prava na zdravlje i dostajnstvo za svakog i sve. Ne deklarativno, nego stvarno i životno.

chevron-right