Zašto (i ova) Vlada od građana skriva ugovore s tvrtkom Patton Boggs?

28. travnja 2014.

Je li konačno došao kraj Vladinom skrivanju ugovora koji je Ministarstvo pravosuđa sklopilo s američkom odvjetničkom lobističkom tvrtkom Patton Boggs LLP o pružanju usluga zastupanja Hrvatske pred Haaškim sudom u žalbenom postupku generalima Gotovini i Markaču? Jest - ako Vlada posluša Povjerenicu za informiranje kojoj se GONG žalio nakon «košarice» iz Banskih dvora dobivene potkraj ljeta prošle godine. No,  konačnu odluku mogao bi ipak u konačnici donijeti Visoki upravni sud. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti ishod ovoga slučaja i s obzirom na to da ista tvrka savjetuje vlast u pregovorima s MOL-om.

Da je Kukuriku Vlada prihvatila ponudu tvrtke Patton Boggs za pravnu pomoć u sporu s MOL-om, građani ne bi ni znali da izvor iz samog vrha Kukuriku Vlade nije Jutarnjem listu približio odluku donijetu na zatvorenoj sjednici i označenoj «povjerljivo» kako bi se zaštitilo pregovaračke pozicije države. Riječ je o ugovoru navodno «teškom» oko 10 milijuna kuna koliko će hrvatski porezni obveznici platiti za odvjetničke usluge i ostale troškove ovoga aranžmana premda o njegovim detaljima nemaju službenih informacija.

I to usprkos tome da je riječ o javnom novcu i da tijela javne vlasti sklapaju ugovore s pravnim osobama privatnog prava u javnom, a ne privatnom interesu zbog čega je GONG u ranijem slučaju s gotovo identičnim akterima početkom svibnja 2012. od hrvatskog Ministarstva pravosuđa zatražio dostavu preslike Ugovora o pružanju usluga pravnog savjetovanja u vrijeme HDZ-ove Vlade sklopljenog s tvrtkom Patton Boggs te preslike dodataka Ugovoru. Međutim, javnost i gotovo dvije godine kasnije nema uvid u te dokumente premda bi se to moglo promijeniti zahvaljujući odluci Povjerenice za informiranje Anamarije Muse koja je uvažila GONG-ovu žalbu protiv Vlade. Naime, Ministarstvo pravosuđa prebacilo je Banskim dvorima «vrući krumpir» vrludajući pritom više ili manje uspješno zakonskim propisima i datumima, a na sve «zanimljive» detalje ove trakavice možete se podsjetiti ovdje.

Javnost ima pravo znati!

Zašto (i ova) Vlada od građana skriva ugovore s tvrtkom Patton Boggs? 1

... dio je to rješenja Povjerenice u slučaju ugovora Patton Boggs vezanog za Haag,  u kojem ukazuje na to da Vlada nije obrazložila zbog kojih bi to vrijednosti i nadalje postojali razlozi klasificiranja Ugovora stupnjem tajnosti «povjerljivo». Također, ukazuje da je sudski postupak završio te podsjeća na to da su još mnogo ranije na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa SAD-a sukladno tamošnjem Zakonu o registraciji stranih zastupnika (Foreign Agents Registration Act) objavljeni sporazumi i dodatna dokumentacija tvrtke Patton Boggs.

Ipak, valja reći da odluka Povjerenice nije konačna i da se Vlada može žaliti Visokom upravnom sudu, a ako to učini  - bit će to pokazatelj koliko je tvrdokorna u inzistiranju da ovo ostane tajna informacija, na što upozorava i Slavica Lukić, članica Zbora istraživačkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu i potpredsjednica HND-a, koja sustavno istražuje ovaj slučaj. Baš kao i onaj zašto su i kome sve predsjednici Tuđman, Mesić i Josipović dodijelili povlaštene mirovine zbog posebnih zasluga u ratu te zašto Republika Hrvatska skriva popis građana "najzaslužnijih za slobodnu Hrvatsku"? Inače, nedavno je Povjerenica za informiranje odlučila da bi i takvi podaci trebali biti javno dostupni, kako je pisao portal H-alter.

Tajne, izuzeci i iluzije

No, rasplitanje odluke o 20-ak godina skrivanoj tajni Pantovčaka čeka se na Visokom upravnom sudu, a Lukić premda pozdravlja odluke Povjerenice, nema iluzija da će unatoč Zakonu o Ustavom zajamčenom pravu na pristup informacijama trebati još dosta vremena i napora u rastakanju «kulture tajnosti». Uostalom, Zakon o tajnosti podataka još uvijek nije izmijenjen pa ni Zakon o pravu na pristup informacijama ne može biti u potpunosti provođen u praksi. Doduše, na izmjenama se navodno radi, ali neslužbene informacije kažu da u radnoj skupini baš i nisu svi koji bi trebali biti.

U međuvremenu, novinarima i ostalim građanima ostaje dalje se boriti protiv godinama uzgajane tvrdokorne tajnosti, koju odlično ilustriraju upravo navedeni slučajevi, kaže Lukić, kojoj zapravo nije jasno zašto Vlada, osim vjerojatno iz vlastite komocije, toliko ustrajava na čuvanju ovih tajni koje je «započela» HDZ-ova, a nastavila SDP-ova Vlada. A da vlade ne bi smjele biti izuzeci, upozorila je i Povjerenica:

Zašto (i ova) Vlada od građana skriva ugovore s tvrtkom Patton Boggs? 2
U svakom slučaju, sigurno je da će Vlada svojom odlukom u vezi objave Ugovora jasno pokazati je li joj i koliko doista stalo do otvorenosti i transprentnosti, kojom se tako voli dičiti, a to je prilika koju ne bi trebala propustiti. Pogotovo nakon što je posljednjim potezima ozbiljno ugrozila Ustavom građanima zajamčeno pravo na pristup informacijama, ujedno i jedno od ključnih sredstava u borbi protiv korupcije.

chevron-right