Građanska kompetencija učenika u hrvatskom i europskom kontekstu

25. travnja 2014.

Ususret europskim izborima u svibnju 2014. te u svrhu poticanja aktivnog građanstva i kompetencije učenika srednjih škola u kontekstu Hrvatske i Europske unije, GONG i Ured za informiranje Europskog parlamenta organiziraju edukacijski seminar o europskom građanstvu i odgoju učenika za profesore srednjih škola.

Dosadašnje načine informiranja građana o Europskoj uniji te ulogu Europskog parlamenta, jedinog EU tijela koje građani izravno biraju, uvodno će predstaviti Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova i Violeta Staničić Simeonova, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

U prvom dijelu seminara povest će se rasprava o izazovima građanskog odgoja i obrazovanja učenika u Hrvatskoj koju će svojim predavanjem započeti Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti koji će se osvrnuti na važnost i izazove građanskog obrazovanja učenika, dok će Martina Horvat iz GONG-a sudionicima seminara predstaviti kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja te mogućnosti suradnje organizacija civilnog društva i škola u građanskom odgoju i obrazovanju učenika.

Drugi dio seminara vezan je uz europsko građanstvo u kontekstu predstojećih izbora za Europski parlament u okviru kojeg će sudionike s konceptom Europskog građanstva približiti Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako upoznati učenike s institucijama Europske unije te informirati o predstojećim izborima za Europski parlament i ulozi zastupnika u Europskom parlamentu govorit će Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Prof. Jelena Despot iz Gimnazije Karlovac objasnit će svojim kolegama profesorima koja je uloga učitelja i nastavnika u pripremi učenika za europsko građanstvo, nakon čega će se nastaviti rasprava o mogućnostima doprinosa nastavnika pripremi učenika za europsko građanstvo.

chevron-right