Glasajte pametno uz EUvox 2014!

24. travnja 2014.

EUvox 2014, najsuvremenija on-line platforma koje biračima olakšava odabir političke opcije na izborima, od 24. travnja dostupna je za predstojeće europske izbore u svim zemljama EU-a, uključujući Hrvatsku,  a više o projektu doznajte na http://www.euvox2014.eu/

Odgovarajući na ponuđena pitanja građani putem EUvox-a dobivaju jasnu sliku vlastite političke pozicije, što im omogućava uspoređivanje s pozicijama političkih stranaka i pronalaženje one opcije koja najbolje odgovara njihovim preferencijama.

EUvox je razvijen od strane istraživačkog konzorcija kojeg čine dvije tvrtke s dugogodišnjim iskustvom u razvoju ovakvih sustava, Kieskompas i PreferenceMatcher. Kieskompas je sudjelovao u izradi EU Profilera, glasačkog sustava za izbore za Europski parlament 2009. koji je osvojio nagradu Svjetskog foruma za eDemokraciju. EUVOX financijski sponzoriraju dvije ugledne institucije, Zaklada Otvoreno društvo – Inicijativa za Europu i Opća uprava za komunikacije Europskog parlamenta.

U izradu EUvox-a uključeni su sveučilišni stručnjaci za izbore iz svih 28 EU članica. EUvox je dostupan na svim nacionalnim jezicima u Europskoj uniji i prilagođen je nacionalnim kampanjama za Europski parlament. Pitanja relevantna za kampanju u Hrvatskoj i stavove političkih stranaka utvrdio je tim znanstvenika s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Aplikacija EUvox 2014 svojevrsni je glasački kompas, a slogan za Hrvatsku je: „Glasajte pametno! Otkrijte koja lista najbolje predstavlja vaše stavove“. 

EUvox 2014 prilagođen je i prikazu na mobitelima, a za hrvatske birače dostupan je na adresi www.euvox.eu/hr, kao i na internetskim stranicama medijskih partnera.

chevron-right