Izgubljeni u izborima za EU parlament - što i koga pokazuje izborni kompas?

24. travnja 2014.

Ako niste sigurni kome povjeriti svoj glas na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu ili hoćete li uopće 25. svibnja prošetati do birališta, pomoć pri donošenju odluke mogao bi vam pružiti EUvox 2014. Riječ je o aplikaciji koja biračima treba olakšati odabir političke opcije na izborima za mjesec dana, kako je rečeno na predstavljanju tog izbornog kompasa u Kući Europe u Zagrebu, koji je istovremeno pokrenut u svih 28 zemalja članica Europske unije. Otud i malo „štekanja“ ako ste krenuli odmah ispuniti aplikaciju jer je navala bila velika s obzirom na to da aplikacije poput EUvox-a imaju dugu tradiciju i pozitivno iskustvo u demokratskim društvima.

Aplikacija kojoj se može pristupiti direktno na adresi www.euvox.eu/hr, „namijenjena je biračima, i to posebice onima neodlučnima, kako bi im olakšala snalaženje u političkom prostoru i pomogla da svoje preferencije usporede s preferencijama političkih stranaka te ih u konačnici i motivirala da izađu na izbore“, objasnio je Dario Nikić Čakar, član hrvatskog znanstvenog tima koji je sudjelovao u izradi hrvatske verzije EUvox-a 2014.

Premda nema moć uvjeriti HDZ-ovca da glasuje za SDP-ovca ili obratno, „ova aplikacija ionako nema političke ciljeve i namjere, nego samo želi povećati osviještenost birača i motivirati ih da izađu na izbore i uzmu stvar u svoje ruke“, istaknula je Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta.  „Aplikacija može pomoći smanjenju jaza između političara i građana, ali koliko god ovo bio hvalevrijedan projekt neće biti dobro ako građani ne izađu na izbore te budu aktivni i nakon izbora“, upozorio je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

Aplikacija, međutim, može biti dobar korak u tom smjeru, naime, „oko 40 posto njemačkih birača koji su ispunili aplikaciju, odlučili su se glasati za opciju koju im je aplikacija ponudila, a na regionalnim izborima u Švicarskoj 2009. čak 74 posto birača glasovalo je za političku opciju koju im je sugerirala aplikacija“, pokazao je Nikić Čakar na primjeru izbora u Njemačkoj i Švicarskoj.

Izgubljeni u izborima za EU parlament - što i koga pokazuje izborni kompas? 1
izvor: FaH

Što se tiče same aplikacije, koja je anonimna te ima i edukativnu svrhu, pogotovo kada je riječ o dijelu koji se tiče EU, EUvox ima 30 pitanja koja se osim EU odnose i na ekonomiju te društvo te su uglavnom zajednička  za svih 28 članica. Hrvatska verzija ima sedam kontekstualiziranih pitanja za Hrvatsku koja se, između ostalog,  odnose na monetizaciju, ćirilicu u Vukovaru, otpuštanja u javnim službama, rezanja rezanje troškova, uvođenje eura, visokoškolsko obrazovanje i slično.

Doduše, nije bilo lako smjestiti liste iz Hrvatske, a uključene su one ORAH-a, Hrvatskih laburista, Kukuriku, HDZ-a, HSP Ante Starčevića te Saveza za Hrvatsku, jer „domaće snage“ često u svojim programima nemaju odgovore, a kamo li konkretne na ključna pitanja. Stoga je i dodatna vrijednost EUvox-a to što „birače usmjerava prema konkretnim problemima koji muče neko društvo i rješenjima koje nude pojedine stranke da bi to društvo postalo bolje, a također koristi i znanstvenicima za daljnja istraživanja“, kako je kazao Nikić Čakar u intervjuu za gong.hr, koji je ujedno i jedan od medija preko kojih također možete pristupiti aplikaciji.

EUvox, u čiju su izradu uključeni sveučilišni stručnjaci za izbore iz svih 28 EU članica, razvio je istraživački konzorcij kojeg čine dvije tvrtke s dugogodišnjim iskustvom u razvoju ovakvih sustava, Kieskompas i PreferenceMatcher. Naime, Kieskompas je sudjelovao u izradi EU Profilera, glasačkog sustava za izbore za Europski parlament 2009. koji je osvojio i nagradu Svjetskog foruma za eDemokraciju, a EUvox financijski sponzoriraju Zaklada Otvoreno društvo – Inicijativa za Europu i Opća uprava za komunikacije Europskog parlamenta.

chevron-right