Potpišite peticiju za ukidanje sramoćenja!

23. travnja 2014.

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je peticiju kojom traži od Vlade i Hrvatskoga sabora da ukinu članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga jer to kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća u eru verbalnog delikta. Peticiju možete potpisati ovdje.

"Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi "laki na obaraču" u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima. Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje", upozorava HND i stoga traži najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti.

Podsjetimo, razlog za pokretanje peticije je nedavna nepravomoćna presuda Općinskog kaznenog suda za sramoćenje protiv Slavice Lukić, jedne od najboljih hrvatskih istraživačkih novinarki i potpredsjednice HND-a, koju je tužila Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne Poliklinike Medikol, tvrtke o kojoj je u javnom interesu Lukić pisala iznoseći istinu. Odmah nakon presude osim HND-a pozivima za ukidanje sramoćenja oglasilo se i Ministarstvo kulture te Zbor istraživačkih novinara HND-a, Hrvatsko vijeće za medije te OESS i organizacije civilnoga društva. Za to vrijeme, u Ministarstvu pravosuđa tvrde da razmatraju kako urediti Kazneni zakon tako da ga više neće biti moguće koristiti za suzbijanje novinarskih sloboda i sloboda javne riječi.

chevron-right