Sabor zadužio Vladu da provjeri potpise za referendum o ćirilici

11. travnja 2014.

Sabor  je zadužio Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u sklopu referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Stožer je još u prosincu prikupio i Saboru predao oko 650 tisuća potpisa hrvatskih građana kojima se traži raspisivanje referenduma, na kojem bi birači odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Zaključak kojim je Vlada obvezana da provjeri prikupljene potpise, donesen je jednoglasno, a ministar uprave Arsen Bauk je prije koji dan nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav novinarima kazao:„Vlada će ako to od nje zatraži Sabor, vjerojatno zadužiti Državni zavod za statistiku da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa. Mi smo to već napravili u slučaju referenduma o braku i vjerojatno ćemo na reprezentativnom uzorku to napraviti relativno brzo i za ovaj referendum. Naravno, ukoliko se pokaže da je velika većina potpisa vjerodostojna, onda nećemo dalje provjeravati, a ukoliko se pokaže dvojbeno, onda ćemo provjeriti cijeli uzorak i u tom slučaju će to vjerojatno trajati malo duže. Ukoliko bude sve kako treba, vjerujem da je realan rok od dva mjeseca da se sve završi“.

chevron-right