"Presuda Slavici Lukić je sramota"

09. travnja 2014.

Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) oštro je danas osudio presudu protiv novinarke Slavice Lukić i zatražio da se izmjeni zakon koji omogućuje da se novinarima sudi za sramoćenje, te da DORH istraži poslovanje Medikola s HZZO-om.

"Ovo je sramota i ja kao zastupnik i kao predsjednik Odbora za medije osuđujem ovu presudu te tražim od Ministarstva pravosuđa da što prije prijeđe na akt usklađivanja zakona s europskom praksom i ukloni iz Kaznenog zakona odredbu po kojoj novinari mogu odgovarati zbog sramoćenja, ako iznose istinu", rekao je Vukšić novinarima u Saboru.

On smatra da je Slavica Lukić, koju je krajem ožujka Općinski sud u Zagrebu nepravomoćno osudio zbog tužbe koju je protiv nje podnijela Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne klinike Medikol, izložena hajci hrvatskog pravosuđa.

"Ona je osuđena jer se borila za istinu i pisala istinu, a sljedeći ste vi koji ćete biti osuđeni zbog istine koja šteti jednoj kliki u Hrvatskoj. Zamislite, gospođa Lukić se upitala zašto je potrošeno pola milijarde javnog novca, a potrošeno je da bi se napravila usluga jednoj tvrtki koja se bavi biznisom", kazao je Vukšić.

Uvjeren je da je tom presudom osramoćeno hrvatsko pravosuđe i Republika Hrvatska.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, za čijeg je manata donesena sporna zakonska odredba, ističe da se ne želi petljati u rad pravosuđa, ali smatra da zakon u ovom slučaju nije primijenjen onako kako je predvidjela njezina Vlada.

"Naravno da je u interesu javnosti saznati u svakom trenutku relevantne podatke o trošenju državnog novca, novca poreznih obveznika i, po mom mišljenju, u ovom slučaju se odredba o sramoćenju nije mogla primijeniti", rekla je Kosor.

Kaže da joj je ta odredba u Vladi bila tumačena kao mogućnost da se sankcionira potencijalno novinarsko sramoćenje iz zlobe.

"Reći ću vam primjer. Jedan novinar je opetovano pisao da sam se kao ministrica branitelja radovala svakom samoubojstvu branitelja i da sam nakon svakog samoubojstva kupovala novi šešir. To je primjer klevete i primjer koji je mene osobno osramotio. Nemate mehanizama da se branite od toga, jer sama ideja da se radujete tuđoj smrti suluda je i monstruozna. Mora postojati način da se čovjek zaštiti od toga, no nikad nisam tužila novinara i vjerojatno neću", rekla je Kosor, naglasivši da slučaj Slavice Lukić nema nikakve veze s takvim primjerima.

chevron-right