"Očekujemo argumentirani razgovor o budućnosti Europske unije"

08. travnja 2014.

Povodom početka kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, Centar za mirovne studije i GONG najavili su da će budno pratiti poruke kandidata i predstavnika stranaka koje se kandidiraju na ovim izborima te će posebno kritički pristupati svim oblicima poticanja mržnje i netrepeljivosti.

Prošlogodišnje je izbore obilježila rekordno mala izlaznost birača te kampanja koja nikako nije ispunila svoju primarnu svrhu, a to je informiranje birača o stavovima kandidata o temama koje su važne na europskoj razini. Posebno brine što se uoči prethodnih izbora zastupnika u Europskom parlamentu moglo čuti vrlo ksenofobne i diskriminatorne izjave pojedinih kandidata i kandidatkinja. Poučeni tim iskustvom, CMS i GONG ovim putem poručuju svim kandidatima i kandidatkinjama na 25 lista da će pratiti njihove aktivnosti i poruke koje odašilju u javnost te o njima redovito kritički obavještavati javnost u Hrvatskoj. Centar za mirovne studije će posebno pratiti sve izjave kojima se poziva na netrepeljivost ili mržnju prema nacionalnim i vjerskim manjinama, strancima, LGBT osobama i svim drugim skupinama koje žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

CMS i GONG žele da se u ovoj kampanji zaista govori o temama koje su važne za svakodnevni život građana Republike Hrvatske i Europske unije, poput kvalitete demokracije, zapošljavanja, radničkih prava, socijalne politike, obrazovanja i zaštite okoliša te javnih dobara. Stoga će u suradnji s drugim organizacijama civilnog društva udruženima u Platformu 112 organizirati savjetovanja kako bi se prema kandidatima uputila konkretna pitanja o kojima se očekuje očitovanje. Kulminacija kampanje očekuje se 19. svibnja kada će GONG u Zagrebu organizirati sučeljavanje kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu. Iako GONG neće promatrati izborni dan na biralištima, pratit će poštivanje izbornih procedura i rad nadležnih institucija poput Državnog izbornog povjerenstva.

O tome kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu (EP) mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije u smislu jaza između otuđenih građana i „birokratiziranog EU čudovišta", čitajte na gong.hr u nizu novinarskih tekstova, a "servisno-izborne informacije" kako bi građani mogli informirano donijeti odluku za koga i kako glasati, na internetskim stranicama GONG-a možete naći i izborni kalendar te različite vodiče za građane koji objašnjavaju kako ostvariti svoje biračko pravo.

chevron-right