Neka se i vaš glas čuje na EU izborima!

28. ožujka 2014.

Kako se ostvaruje biračko pravo, što je registar, a što popis birača i tko ima biračko pravo na izborima za Europski parlament – ako tražite odgovore na ova pitanja, na pravom ste mjestu.

Kako se ostvaruje biračko pravo?

Birači ostvaruju biračko pravo temeljem upisa u registar birača. U registar se upisuju svi hrvatski državljani koji su navršili 18 godina te imaju prebivalište na području grada/općine u Hrvatskoj, hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljani Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj.

Što je registar birača?  

Registar je elektronička baza podataka osoba koje imaju biračko pravo. Registar vode uredi državne uprave/ured za opću upravu u svakom gradu/općini. Svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u registar birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tijekom cijele godine.

Što je popis birača?      

Popis birača je dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra za svake pojedine izbore ili referendum te služi kao temelj za glasovanje na dan izbora, odnosno referenduma.

Tko ima biračko pravo na izborima za Europski parlament?

Na izborima za Europski parlament mogu glasati hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji imaju važeće osobne iskaznice,  hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu koji su se aktivno registrirali za glasanje u inozemstvu te hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su se prethodno registrirali za glasanje u inozemstvu.

Kako se mogu provjeriti podaci u popisu birača?

Birači mogu provjeriti jesu li upisani u popise birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave https://biraci.uprava.hr/

Za detalje, kliknite na GONG-ov VODIČ KROZ REGISTAR I POPIS BIRAČA

chevron-right