Koga se i kako bira u Europski parlament?

28. ožujka 2014.

Na europskim izborima 2014. glasači bi trebali biti utjecajniji no ikad, naime, po prvi put ovisno o sastavu novog Europskog parlamenta bit će odlučeno tko će voditi sljedeću Europsku komisiju, izvršno tijelo Europske unije, koje predlaže donošenje zakona i prati njegovu implementaciju.

Što je Europski parlament i koji je njegov djelokrug rada?

Europski parlament je tijelo Europske unije koje zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Njegove članove i članice izabiru izravno na izborima građani Europske unije.

Europski parlament dijeli zakonodavnu vlast u EU s Vijećem ministara, vrši demokratski nadzor nad europskim institucijama, potvrđuje predsjednika Europske komisije, s Vijećem ministara ima kontrolu nad proračunom EU i u konačnici ga potvrđuje ili odbacuje.

Koga se bira i tko raspisuje izbore za Europski parlament?

Proporcionalno broju stanovnika u Republici Hrvatskoj u odnosu na čitavu Europsku uniju na izborima za Europski parlament bira se 11 zastupnika koji će zastupati interese hrvatskih građana u radu Europskog parlamenta do kraja mandata 2019. godine (pet godina).

Na redovnim izborima za Europski parlament 2014. Hrvatska će birati jednog zastupnika manje nego u odnosu na izbore 2013. Izbore za Europski parlament raspisuje Predsjednik Republike Hrvatske.

Kako se bira zastupnike u Europski parlament?

Svaka zemlja članica Europske Unije slobodna je sama izabrati način na koji će njezini građani birati zastupnike u Europski parlament. Donoseći Zakon o izborima zastupnika Republike Hrvatske u Europski parlament, Hrvatski sabor odlučio je da će se zastupnici birati prema načelu proporcionalnosti, preferencijskim glasanjem.

Tko ima pravo glasa na izborima za Europski parlament?

Pravo glasa na izborima za Europski parlament imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Na izborima za Europski parlament neće biti posebnog načina glasanja pripadnika.

Za detalje, kliknite na GONG-ov OPĆI VODIČ O EU IZBORIMA

chevron-right