Otvorena vlast kao okvir društva jednakih šansi

27. ožujka 2014.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da međunarodna inicijativa "Partnerstvo za otvorenu vlast" (POV) otvara vrata "nekoj novoj i drukčijoj demokraciji" u kojoj je javnost više i jače uključena u procese donošenja odluka, te ima veća očekivanja od nositelja vlasti.

"Društvo koje nije spremno na otvorenost bit će društvo stagnacije", rekao je Josipović u sklopu konferencije "Otvorena Hrvatska" na temu dosadašnjeg napretka u provedbi inicijative POV i aktivnostima do 2016. POV putem suradnje Vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti, a pokrenuo ju je američki predsjednik Barack Obama 2011. godine.

Hrvatska je jedna od 63 članice inicijative, a u travnju se navršavaju dvije godine otkako je Vlada usvojila Akcijski plan kojim se obvezala provesti reforme na četiri područja - fiskalnoj transparentnosti, pristupu informacijama, korištenju informacijskih tehnologija, te sudjelovanju građana i civilnog društva. Akcijski plan Hrvatske ocijenjen je kao jedan od pet najboljih, a njegova provedba kao iznadprosječna, pa Josipović smatra kako ti rezultati daju razloga vjerovati da je Hrvatska zemlja koja može prihvatiti nove oblike demokracije.

Inicijativa je važna jer nudi participaciju građana i udruga u funkcioniranju javnih politika i donošenju zakona, ali i u nadzoru nad kvalitetom i brzinom rada državne uprave tj. njenog funkcioniranja u smislu transparentnog trošenja novca, ističe. "Inicijativa bi trebala biti driver, odnosno interface za efikasno postupanje države", poručio je Josipović koristeći termine uobičajene za mjesto održavanja konferencije - Fakultet elektrotehnike i računarstva.

U tom je smislu ponovno upozorio da mu brojni investitori u razgovorima "očajavaju nad iracionalnošću procedura" prilikom dobivanja raznih dozvola. Arhive i baze podataka u državnoj upravi moraju biti funkcionalne, a ne nakupine beskorisnih podataka, jer to je moderna država, poručio je. Inicijativa je snažno sredstvo u borbi protiv korupcije o čemu, kaže Josipović, govore i pravosudni procesi koji su u tijeku, neovisno o tome kakve će biti presude. Korupciju nitko do kraja neće iskorijeniti, ali bitno je promijenjen odnos javnosti i vlasti prema njoj. "Nema nikog tko je u stanju promijeniti trend da korupcija nije dobrodošla", rekao je.

"Vlast je tu zbog građana"

Konferencijom je moderirao Joško Klisović, predsjednik Savjeta Vlade za POV, koji je naglasio da POV potiče reforme radi povećanja transparentnosti i odgovornosti vlasti. "Vlast nije sama sebi svrha nego je ovdje da za građane upravlja javnim poslovima. Vlast je tu zbog građana", istaknuo je. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglašava da je "otvorena vlast" jedan od okvira koji moramo osigurati želimo li da društvo bude "društvo jednakih šansi", a jedan od načina za to je obrazovanje građana.

U tom smislu ističe program Građanskog odgoja koji će, kako je najavio, od iduće školske godine krenuti u svim osnovnim i srednjim školama. Njime će se, rekao je, u učenicima razvijati poduzetnički duh, učiti ih da budu aktivniji u rješavanju problema, bolje upoznaju zakone, prava i odgovornosti, a učit će se i što je domoljublje. "Tako će biti bolji političari, liječnici i ekonomisti...", kazao je.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac najavio je da će Ministarstvo financija krenuti u kontrolu rokova plaćanja u ministarstvima i javnim poduzećima, a rezultati bi trebali biti objavljeni početkom svibnja. Istaknuo je važnost promjena Općeg poreznog zakona jer je omogućena objava liste dužnika i stanja poreznog duga, kao i donošenje Zakona o transparentnosti tokova javnih sredstava, odnosno novca javnih poduzeća. "Da je taj zakon postojao prije tri do pet godina, možda ne bismo imali sudske procese koji se sade vode", rekao je.

U saborskoj je proceduri i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, preko čijih je žiro-računa, kako je naveo Lalovac, u 2012. promet bio 14 milijardi kuna, a njihov prihod 4,5 milijarde kuna. Sva ta zakonska regulativa, istaknuo je, osigurat će uvjete za veću transparentnost javnih financija, što je osnovni uvjet za dolazak stranih ulagača. Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički izvjestila je o izradi Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2013. do 2020., koja će u travnju biti upućena u javnu raspravu, a kojom se građanima želi osigurati moderna, otvorena i uslužna državna uprava.

chevron-right