EU izbori po mjeri građana?

27. ožujka 2014.

Radi motiviranja građana da izađu na izbore, informiranja svih aktera izbornog procesa, ali i unapređenja demokratskih standarda, GONG će uoči izbora zastupnika u Europskom parlamentu 25. svibnja 2014. organizirati niz aktivnosti s ciljem pozitivnog utjecaja na izbornu kampanju koja će se voditi ovog proljeća.

S obzirom da se u prvoj hrvatskoj izbornoj kampanji za zastupnike u Europskom parlamentu u proljeće 2013. uglavnom komuniciralo o plaćama zastupnika i diskriminatornim porukama nekih kandidata, neophodno je smislenu raspravu o sadržajnim pitanjima iz sfere djelokruga Europskog parlamenta.

Stoga će GONG kroz travanj i svibanj organizirati pet ciljanih lokalnih javnih savjetovanja diljem Hrvatske o specifičnim temama karakterističnima za određeno područje, poput kvalitete demokracije, zaštite i promocije ljudskih prava, zaštite javnih dobara te ekonomske i financijske politike. Cilj je neuhvatljive europske politike približiti građanima te im omogućiti prostor da se i njihov glas čuje, budući da sada politički okvir Europske unije predstavlja okvir u kojem djeluje i Hrvatska. Zaključci lokalnih savjetovanja bit će formulirani u zahtjeve Platforme 112 – koalicije udruga za vladavinu prava koji će biti predstavljeni kandidatima na očitovanje. Kulminacija kampanje za EU izbore očekuje se 19. svibnja kada će GONG u Zagrebu organizirati sučeljavanje kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu.

O tome kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu (EP) mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije u smislu jaza između otuđenih građana i „birokratiziranog EU čudovišta", GONG će pisati u nizu novinarskih tekstova pod motom „EU izbori – prva stepenica u smanjenju demokratskog deficita EU“, uz podršku Ministarstva kulture.

Kako bi građani informirano donijeli odluku za koga i kako glasati, GONG je na svojim web stranicama objavio izborni kalendar i različite vodiče za građane koji objašnjavaju kako ostvariti svoje biračko pravo. Također, kroz travanj će objaviti i informativan video spot te na društvenim mrežama poticati raspravu i komentare građana na izbornu kampanju, kao i dojave o nepravilnostima.

Iako GONG neće promatrati izborni dan na biralištima, pratit će poštivanje izbornih procedura i rad nadležnih institucija poput Državnog izbornog povjerenstva. Kroz inicijativu koalicije udruga ALTER-EU, GONG će promovirati više standarde za transparentnost lobiranja kroz zahtjeve prema kandidatima za EP da se zauzmu protiv prekomjernog lobiranja i utjecaja banaka te velikih korporacija na donošenje politika Europske unije. U suradnji s Centrom za mirovne studije razvijena je metodologija za praćenje diskriminatornog i govora mržnje u medijima. Također, GONG će sudjelovati i u okruglim stolovima unutar kampanje Djeluj, biraj, utječi Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Odbrojavanje je počelo - zaviri u EU izborni kalendar!

chevron-right