Kako baš za Povjerenicu za informiranje nema novca?

21. ožujka 2014.

Sabor je izglasao rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se proračunski prihodi povećavaju za četiri milijarde, na 117 milijardi kuna, a rashodi za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna, što znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto BDP-a.

Za rebalans je glasovao 81 zastupnik, a protiv je bilo njih 25. Vlada, a potom i saborska većina redom je odbila 10 amandmana kojima su zastupnici tražili više novca za hrvatske branitelje, plaće preuzetih službenika u lokalnoj samoupravi, audiovizualni sektor, zapošljavanje Roma i Ured povjerenika za informiranje.

Odbačeni su tako amandmani kojim je Klub HDZ-a tražio više novca za audiovizualnu djelatnost, a zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš obrazložio je da je proračunom predviđen dostatan novac, a obveze koje država ne uspije podmiriti ove godine nadoknadit će se 2015 Nezadovoljan stavom Vlade Jasen Mesić (HDZ) je upozorio na novinske napise da će u pitanje doći snimanje serije "Igra prijestolja" u Hrvatskoj, kao i drugi značajni projekti o kojima se pregovara, no saborska većina u glasovanju nije prihvatila njegove argumente.

Jednako su prošli i amandmani kojima su Milorad Pupovac (SDSS) i Mirela Holy (ORAH) tražili veća sredstva za ured povjerenice za informiranje. Pupovac je naveo da susjedne zemlje u sličnim uredima imaju i po 15 zaposlenih te zaključio kako hrvatska povjerenica sa samo jednim zaposlenikom neće uspjeti kontrolirati 8.000 tijela koja moraju poštovati Zakon o pravu na pristup informacijama. I Mirela Holy, koja je kako je istkanula, amandaman dala na prijedog GONG-a, uvjerena je da će bez dodatnog novca taj zakon ostati "mrtvo slovo na papiru", no ministar uprave Arsen Bauk ističe da je rebalansom za Ured povjerenice za informiranje osigurano gotovo 30 posto više novca, te je daljnje povećanje nemoguće.

"Rebalansirani debalans"

Odbijanje amandmana kojim je Sunčana Glavak zatražila dodatna 23 milijuna kuna za preuzete službenike u lokalnoj samoupravi zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir obrazložio je najavom da će taj novac Vlada osigurati posebnom uredbom. "Svi gradonačelnici sada bi vam trebali vjerovati na časnu riječ", uzvratila mu je Glavak, koja ne vjeruje da se novac za poslove koje je država prenijela na lokalnu samoupravu može osigurati uredbom. "Ne znam zašto se onda prišlo decentralizaciji nekih poslova. Gradovi su morali preuzeti poslove, a uskraćuju im se sredstva", kazala je Glavak.

Prihvaćenim rebalansom proračunski prihodi povećavaju se za 4 milijarde, na 117 milijardi kuna, a rashodi za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna, što znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto bruto društvenog proizvoda. Na prihodovnoj strani, 2,8 milijardi kuna namaknut će se prebacivanjem iz drugog u prvi mirovinski stup osiguranika s beneficiranim radnim stažom, 1,6 milijardi kuna donijet će vraćanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto, a 300 milijuna kuna novi način oporezivanja dobitaka od igara na sreću.

Iako je ranije predvidjela oporezivanje svih pa i najmanjih dobitaka, Vlada je jučer amandmanom na prijedlog zakona o igrama na sreću, koje je Sabor danas također prihvatio, odustala od oporezivanja dobitaka manjih od 750 kuna. Uvedena je, međutim, nova stopa od 30 posto, kojom će se oporezivati svi dobici veći od pola milijuna kuna. Dobici od 750 kuna do 10 tisuća kuna oporezivat će se stopom od 10 posto, stopom od 15 posto dobici od 10 do 30 tisuća kuna, a stopom od 20 posto dobici od 30 do 500 tisuća kuna.

chevron-right