EK podržala pravo na vodu, na redu medijski pluralizam

19. ožujka 2014.

Nakon što je Europska komisija odlučila pozitivno odgovoriti na prvu uspješnu europsku građansku inicijativu „Right2Water” (pravo na vodu), njemački sindikat Verdi, koji ju je i pokrenuo, podržao je novi projekt o medijskim slobodama, prenose europski mediji.

Organizatori europske građanske inicijative „Right2Water” pozvali su Komisiju da svim građanima EU-a zajamči ostvarivanje prava na pristup vodi i sanitarnim sustavima, isključi opskrbu vodom i upravljanje vodnim resursima iz pravila unutarnjeg tržišta i liberalizacije te da poveća napore za ostvarenje općeg pristupa vodi i sanitarnim sustavima širom svijeta.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič izjavio je: „Europski su građani izrazili svoje mišljenje, a Komisija je danas dala pozitivan odgovor. Neposredni rezultati te prve inicijative paneuropske demokracije koja počiva na djelovanju građana donijet će poboljšanja u području kakvoće vode, infrastrukture, sanitarnih sustava i transparentnosti u Europi i zemljama u razvoju. Čestitam organizatorima na ostvarenom uspjehu.”

Komisija je odgovorila komunikacijom koja započinje kratkim prikazom brojnih djelovanja koje je Europska unija već poduzela u području vode i sanitarnih sustava. Primjerice, na području EU-a postavljeni su ambiciozni standardi kvalitete vode i osigurana financijska potpora za proširenje i poboljšanje vodoopskrbne infrastrukture u državama članicama.

Odluka o najboljem načinu upravljanja vodnim uslugama čvrsto je u rukama javnih tijela država članica, a Komisija će nastaviti poštovati pravila Ugovora kojima se od Europske unije zahtijeva da ostane neutralna u pogledu nacionalnih odluka o vlasništvu vodoopskrbnih poduzeća. Slično tomu, u međunarodnim trgovinskim pregovorima Komisija će i dalje jamčiti poštovanje i zaštitu nacionalnih, regionalnih i lokalnih odluka povezanih s načinom upravljanja vodnim uslugama. U okviru zakonodavstva EU-a dosljedno je uzeta u obzir jedinstvena priroda vodnih i sanitarnih usluga u pogledu zadovoljavanja osnovnih potreba stanovništva. Distribucija i opskrba vodom, kao i usluge koje se odnose na kanalizacijske vode, već su izričito isključene iz primjene prekogranične slobode pružanja usluga, a prošle je godine Komisija zbog zabrinutosti javnosti isključila pružanje vodnih usluga iz Direktive o dodjeli koncesijskih ugovora.

Na svjetskoj razini EU i njegove države članice trenutačno osiguravaju gotovo 1,5 milijardi eura godišnje za programe u području opskrbe vodom, sanitarnih usluga i higijene (WASH) u zemljama u razvoju, što Uniju čini najvećim svjetskim donatorom u tom području.

EK podržala pravo na vodu, na redu medijski pluralizam 1

U svjetlu europske građanske inicijative Komisija je pokušala utvrditi sve preostale nedostatke i područja u kojima su potrebni dodatni napori na razini EU-a ili nacionalnoj razini kako bi se riješili problemi koji su potaknuli taj poziv građana na djelovanje. Danas se Komisija obvezala na sljedeće konkretne korake i nova djelovanja u područjima koja su od izravnog značenja za inicijativu i njezine ciljeve:

  • pojačati napore kako bi države članice u potpunosti provodile zakonodavstvo EU-a o vodama
  • pokrenuti javno savjetovanje na razini EU-a o Direktivi o pitkoj vodi kako bi se procijenila potreba za poboljšanjima i kako bi ih se moglo postići
  • poboljšati informiranost građana s pomoću daljnjeg pojednostavnjenja i veće transparentnosti upravljanja podacima i njihova širenja u području urbanih otpadnih voda i vode za piće
  • istražiti zamisao usporedne analize kvalitete vode
  • promicati strukturirani dijalog među dionicima o transparentnosti u vodnom sektoru
  • surađivati s postojećim inicijativama kako bi se osigurao širi skup mjerila za vodne usluge, poboljšati transparentnost i odgovornost pružatelja vodnih usluga omogućivši građanima pristup usporedivim podacima o ključnim ekonomskim i kvalitativnim pokazateljima
  • poticati inovativne pristupe za razvojnu pomoć (npr. podrška za partnerstva između poduzeća za opskrbu vodom i javno-privatnih partnerstava) i promicati najbolje prakse među državama članicama (npr. instrumenti solidarnosti)
  • zagovarati opći pristup sigurnoj vodi za piće i sanitarnim sustavima kao jedno od prioritetnih područja u okviru ciljeva održivog razvoja nakon 2015.
  • pozvati države članice da u okviru svojih nadležnosti u obzir uzmu zabrinutost koju su građani izrazili u okviru te inicijative te ih potaknuti da pojačaju svoje napore kako bi se zajamčila opskrba sigurnom, čistom vodom po prihvatljivoj cijeni za sve

Kako smo već pisali, podsjetimo, Europska građanska inicijativa pokrenuta je u travnju 2012., a u okviru prve uspješne europske građanske inicijative „Right2Water” prikupljeno je 1,68 milijuna potpisa i prijeđeni su minimalni pragovi u 13 država članica, što je daleko iznad zakonski utvrđenog minimuma. Sve u svemu, više od pet milijuna građana EU-a do sada je potpisalo više od 20 različitih inicijativa, a njemački sindikat Verdi, koji je pokrenuo do sada jedinu uspješnu europsku građansku inicijativu, onu o pravu na vodu, podržao je novi projekt o medijskim slobodama.

EK podržala pravo na vodu, na redu medijski pluralizam 2

Vratimo medijski pluralizam!

S dva milijuna članova, ne bi mu trebao biti problem prikupiti milijun potpisa za pokretanje građanske inicijative, no prema pravilima potpisi moraju biti prikupljeni u najmanje sedam država članica EU-a. Novu kampanju, Europsku inicijativu za medijski pluralizam, financiraju dvije zaklade - Otvoreno društvo i Adessium - a njome se Europsku komisiju poziva da razmotri pripremu zakonskog prijedloga o borbi protiv vlasničke koncentracije u medijima i zaštiti novinara od napada.

Kampanja je usredotočena na Belgiju, Bugarsku, Cipar, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju i Veliku Britaniju. Glasnogovornik kampanje Giovanni Melogli rekao je novinarima u Berlinu ovaj tjedan da se projektu pridružio zbog iskustva koje je stekao kao savjetnik za medije jednog talijanskog savjetnika između 2004. i 2009.

"Tada, tijekom najgoreg razdoblja Berlusconijeve vladavine, Europski parlament zatražio je od Europske komisije da intervenira jer je kršenje slobode medija u Italiji bilo očito - premijer je bio vlasnik polovice glavnih medija i imao je kontrolu nad javnom televizijom", rekao je. Komisiju je optužio da je "licemjerna" jer tvrdi da podržava slobodu govora, ali i isto tako da nije nadležna za "unutarnja pitanja" država članica, kao što je Berlusconijeva Italija, prenosi EUobserver.

Attila Mong, mađarski novinar koji sudjeluje u kampanji, upozorio je da sličan problem postoji i u Mađarskoj. Komisija je kritizirala zakone koje je donijela vlada premijera Viktora Orbana, no to je bilo uzalud. "Mađarska je najbolji primjer kako jedna država može skrenuti. Imamo i berlusconizaciju i putinizaciju medija", rekao je Mong, koji je dobio otkaz na mađarskom javnom radiju nakon što je tijekom emisije minutom šutnje prosvjedovao protiv medijskih zakona.

U Bugarskoj, Češkoj i Rumunjskoj većinu medija također kontroliraju magnati povezani s politikom. Cornelia Hass, čelnica sindikata njemačkih novinara u Verdiju, kazala je da medijska koncentracija nije za Nijemce toliko goruće pitanje kao privatizacija vodoopskrbe, ali i dodala da u Njemačkoj postoji osjetljivost za važnost te teme. "Medijski pluralizam nestaje i na lokalnim i regionalnim tržištima u Njemačkoj. A i svi su čuli za Italiju i Mađarsku pa vrijedi pokušati."

Kampanja mora prikupiti milijun potpisa u najmanje sedam država članica do 18. kolovoza. Komisija će potom razmotriti je li nadležna za to pitanje, a ako ocijeni da jest mogla bi pripremiti zakonski prijedlog za države članice i Europski parlament.

chevron-right