Crne sumnje, crni fondovi - bez FIMI medije HDZ bez vlasti?

18. ožujka 2014.

Nakon što su nepravomoćnom presudom HDZ i bivši šef te stranke Ivo Sanader proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, GONG je, kao što to čini već godinama, podsjetio na krajnje sumnjive okolnosti pod kojima je HDZ dobio 2007. godine mandat.

 „HDZ 2007. nije osvojio uvjerljivu većinu, pa je vjerojatno kriminalna financijska injekcija za ondašnju izbornu kampanju, ali i za redovan rad stranke tijekom godine, itekako pridonijela pobjedi HDZ-a“, ponovio je Novom listu izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.  Naime, GONG je parlamentarne izbore 2007. odmah ocijenio netransparentnima upravo zbog netransparentne kampanje HDZ-a. Kada je s Transparency International Hrvatska objavio procjene troškova oglašavanja, utvrdili su da je HDZ samo na oglašavanje potrošio oko 25 milijuna kuna, a najavio je da će ukupno potrošiti – dakle zajedno i s drugim troškovima kampanje – oko 20 milijuna kuna.

„Naše je mišljenje da je HDZ tada vjerojatno »zamračio« minimalno 20 milijuna kuna koje su vjerojatno bile javni, naš, novac izvučen iz javnih poduzeća. Sportskim rječnikom rečeno, HDZ je za vrijeme Sanadera dopingiran igrao izborne utakmice. Ako se pokaže da je igrač dopingiran, izbacuje ga se iz utakmice, a vjerojatno i iz sporta. HDZ nije bio izbačen iz izborne utrke, a onda nije slučajno zašto je Vlada na čelu s Ivom Sanaderom toliko oklijevala donijeti kvalitetan Zakon o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja uz učinkovit nadzor“, smatra Zelić.

Ignoriranje procjena GONG-a i Transparency Internationala o tome da je HDZ 2007. trošio puno više novca nego što je prijavljivao, navodi na propitivanje odgovornosti i bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića, a Zelić ne sumnja u to da je Državno odvjetništvo znalo što se događa u javnim poduzećima i na koji se način HDZ financira.

„DORH je tek kasnije izgovor pronalazio u lošim zakonima ili možda nedovoljnoj kooperativnosti policije, ali se mora primijetiti nedostatak hrabrosti za pokretanjem procesa u to vrijeme. DORH je, kako je netko rekao, trebao kukuriknuti u vrijeme Sanaderovih manipulacija, progovoriti tada i da su DORH-u ruke vezane. Vjerujem da ne bi završio u »loncu«, možda bi bio izbačen iz »dvorišta«, ali bi napravio veliku stvar za cijelo društvo“, zaključio je Zelić i upozorio da odgovornost HDZ-a kao pravne osobe, dobiva na važnosti, jer se HDZ kao stranka također okoristio i osvajao vlast, a mnogi njegovi dužnosnici su u stranačkim tijelima šutjeli. Također, nisu nikad postavljali pitanja o financiranju HDZ-a, iako se u javnosti ozbiljno pričalo o aferama.

chevron-right