Kako je Hrvatska napredovala u POV-u?

14. ožujka 2014.

Rok za komentiranje neovisnog izvješća o Partnerstvu za otvorenu vlast uskoro ističe pa još do četvrtka 20. ožujka možete dati svoje primjedbe na Izvješće, dostupno ovdje na engleskom i na hrvatskom jeziku.

U sklopu POV-a, podsjetimo, države preuzimaju obveze definiran akcijskim planom za dvogodišnje razdoblje. Prvi akcijski plan Hrvatske obuhvatio je širok raspon područja i bio je ambiciozan, a jednim od najvećih uspjeha tijekom implementacije plana smatra se usvajanje novog Zakona o pravu na pristup informacijama. No, bilo je i kašnjenja, na primjer u provedbi mjera fiskalne transparentnosti, djelomice zbog složenosti popratnih aktivnosti te nejasnoća u preciziranju institucionalnih odgovornosti.    

Hrvatska je pripremila plan POV-a na participativan način, a dionici su preporučili da se više uključi lokalnu i regionalnu razinu, odnosno da se održe u mjestima izvan Zagreba te da Vlada razvije jasnije strategije komuniciranja vrijednosti POV-a prema specifičnim publikama. Uključite se i komentirajte, a detalje Izvješća pogledajte ovdje.

                                                               

chevron-right