Hrabri građani koji su imali petlju reći NE!

13. ožujka 2014.

"Duško Kondor" - nagrada za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrost dodijeljena je 6. ožujka u Sarajevu simbolično na Europski dan sjećanja na pravednike, a prestižna priznanja za građansku hrabrost uručena su posthumno Milanu Levaru iz Hrvatske te Vladi Trifunoviću iz Srbije, Asmiru Fatkiću i Višnji Marilović iz BiH, dok je nagrada za afirmaciju građanske hrabrosti dodijeljena Milanu Popoviću iz Crne Gore, i to u organizaciji nevladine organizacije Gariwo te uz financijsku potporu Kraljevine Norveške.

"Imaj petlju za pravdu da se boriš!
Imaj petlju da moćnih se ne bojiš!
Imaj petlju na braniku pravde da stojiš!
Imaj petlju za sve ugrožene da se boriš!"

Uz ove stihove Besima Spahića koji su saželi bit čitave manifestacije priznanja su uručena onima koji su zaista "imali petlju" jer nagrade Duško Kondor dodjeljuje se u spomen na istoimenog beskompromisnog borca za pravdu koji je svojom tragičnom smrću postao simbolom građanske hrabrosti u BiH. Duško Kondor bio je profesor koji je čitavog života radio na afirmaciji građanske hrabrosti, a za sebe je volio reći da je veliki vjernik i nacionalist te je često isticao da vjerovao u ljude i da je po nacionalnosti čovjek. Ne čudi stoga da i dobitnici ove nagrade mogu biti samo oni koji su se svojim djelovanjem na častan način suprotstavili negativnim autoritetima, bez obzira na cijenu i posljedice uz moral kao jedino mjerilo djelovanja.

Hrabri građani koji su imali petlju reći NE! 1
Duško Kondor

A Sarajevo je proteklih dana bilo puno takvih ljudi. Ujedinjeni u svojim problemima ustali su i usprotivili se korumpiranom sistemu koji ih okružuje. Hrabro, ponosno i uporno. Baš onako kako ih je profesor Kondor učio. I dok su na ulicama Sarajeva građani neumorno prosvjedovali, u Bosanskom kulturnom centru odana su priznanja onima koji su svojom hrabrošću zavrijedili divljenje.

Neki novi Valteri ...

Milan Levar iz Gospića u ratu je svjesno riskirajući život odbio izvršiti naredbe suprotne ljudskim vrijednostima, a u Haagu je svjedočio o ratnim zločinima hrvatske vojske nad civilima te je odbio promjenu identiteta. Kako je sam govorio, on je svoju zemlju branio, nije ništa loše učinio, zašto da iz nje bježi? Nakon brojnih prijetnji, 2000. ubijen je podmetnutom bombom u vlastitom dvorištu. Republika Hrvatska nikada nije pronašla Levarovog ubojicu ...  ili ga samo nije željela pronaći.

Vlado Trifunović iz Beograda odbio je zajedno sa svojim vojnicima sudjelovati u ratnim operacijama u Hrvatskoj te je na taj način spasio 220 vojnika i 60 oficira. Trifunović je u svom govoru objasnio kako je morao poštovati zavjet koji dao majci: "Moja majka izgubila je u ratu dva sina. Ona nikada nije prestala plakati. Moja majka me zaklela kada sam završio vojne škole da nikoga u crno ne zavijem." Danas ponosno kaže kako njegovi vojnici slobodno šeću sa svojim obiteljima. Ipak, on i dalje nosi breme svoje pravedne odluke. Živi u sobici od devet kvadratnih metara, a nije poželjan u nijednoj od država. "Ja sam jedini general kojega je Hrvatska osudila za ratni zločin, a Jugoslavija zato što nisam počinio ratni zločin", u nevjerici je podsjetio Trifunović.

Hrabri građani koji su imali petlju reći NE! 2
Milan Levar

Asmir Fatkić je svoju građansku hrabrost iskazao kao efendija koji je javno govorio o kriminalnim radnjama u Islamskoj zajednici Bihać. Kao nadležna i odgovorna osoba podnio je prijavu nadležnom tužiteljstvu. Digao je glas protiv krađe, korupcije i prijevare te je umjesto pohvale dobio nezakonit otkaz "zbog istupa u medijima koji je uzrokovao niz problema i negativnog publiciteta Islamske zajednice." Zbog ovog čina pet puta je napadnut u službi, preživio je pokušaj ubojstva, a policija ga i dalje ne želi zaštiti.

Višnja Marilović iz Sarajeva građansku hrabrost je iskazala ukazivanjem na nepravilnosti u poslovanju KSC-a Skenderija u kojemu je radila. Prijavu je podnijela s kolegicom, a ista je sadržavala i razotkrivanje korupcije u samom vrhu poduzeća. Zvizdačica pod simboličnim pseudonimom Valter sama je sebe odala u trenutku kada više nije mogla izdržati pritisak. Izgovorivši rečenicu "Ja sam taj Valter." Višnjin život potpuno se promijenio - uslijedio je otkaz, prijetnje smrću i život pod policijskom zaštitom. Međutim, Višnja je i dalje neumorna u borbi za pravdom te je danas direktorica Udruge za zaštitu uzbunjivača.

Milan Popović iz Podgorice nagradu "Duško Kondor" je dobio jer je afirmirao i poticao na građansku hrabrost u periodu od početka devedesetih godina do danas. Istupao je 1991. na antiratnom mitingu u tadašnjem Titogradu, današnjoj Podgorici dok se spremao napad na Dubrovnik. Tijekom rata otvoreno se suprotstavljao crnogorskoj ratnoj politici i njenom služenju projektu velike Srbije. Bio je veliki zagovaratelj samostalne Crne Gore, a tijekom svojeg djelovanja ukazivao je na brojne nepravilnosti u politici. Iako se susreo sa raznim prijetnjama, nije pokleknuo u svojoj borbi te i dalje djeluje na području afirmacije građanske hrabrost.

chevron-right