Više od transparentnosti

11. veljače 2014.

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, organizacije Code for Croatia, Rational International i udruga GONG organiziraju panel diskusiju „Više od transparentnosti“ u petak, 21. veljače 2014. u 10:30 sati u prostorijama Chilloutke (Ilica 15/IV, Zagreb).

Otvorenost vlasti i javnih podataka kao jačanja transparentnosti put su prema dobroj vladavini, a slobodan pristup podacima u novoj digitalnoj eri lakše je i jeftinije omogućiti više nego ikada prije kroz različite online platforme i aplikacije koje građanima pružaju mogućnost za komentiranje i dijeljenje informacija o podacima tijela javnih vlasti i načinima njihovog korištenja.

No, iako je provedba takvih ideja u Hrvatskoj gotovo još u povojima, koje čvrsto stežu birokracija i administracija, primjeri dobre prakse mogu biti putokaz.

O koristima od otvaranja podataka govorit će Louise Crow (MySociety), dok će o aktualnom stanju u Hrvatskoj raspravljati Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje), Mihaela Bronić (Institut za javne financije), Igor Vidačak (Ured za udruge Vlade RH), Miroslav Schlossberg (HR Open) te Tomislav Vračić (Ministarstvo uprave).

Osim predstavnika relevantnih institucija te civilnog društva, drugi dan, u subotu, 22. veljače 2014., okupit će se i zajednica informatičara koja će raditi na konkretnim primjerima izrade aplikacija i otvaranja javnih podatka, poput izrade aplikacija za različite registre podataka, npr. vlasnika tiskanih medija, zatim izrade vizualizacija za gradski proračun, pokretanje aplikacija za identificiranje gradske imovine te poboljšanje usluga gradskih knjižnica.

Detaljan program pogledajte ovdje.

Medijski partner događaja oba dana je portal Netokracija.      

chevron-right