Bandić plaća i režije „U ime obitelji“, što je sljedeće?

11. veljače 2014.

Negdje između fantazija o akvariju na glavnom gradskom Trgu i novih fontana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nastavlja požrtvovno voditi brigu „U ime obitelji“ pa je nakon po hitnom im postupku na korištenje dodijeljenog gradskog prostora bez naknade, odlučio blagosloviti i plaćanje njihovih režija s 10.000 kuna zagrebačkih poreznih obveznika. I to za promicanje ljudskih prava.

„Za potrebe pripreme i organizacije referenduma o pristupanju izmjenama Ustava na temelju inicijative udruge 'U ime obitelji'“,  podsjetimo, Bandić je  u studenome prošle godine dao „na privremeno korištenje bez naknade prostor u Ulici kralja Zvonimira 17, na četvrtom katu ulične zgrade“. Riječ je o „tri sobe, hodniku, kuhinji i  WC-u: ukupne površine 68,88 kvadrata, a pored toga imat će i pravo korištenja dvorane površine 60,32 kvadrata s pomoćnom prostorijom površine 8,34 kvadrata, prema međusobnom dogovoru s privremenim korisnicima prostora na četvrtom katu zgrade“.

Uvjet je tada bio da „udruga uredno podmiruje troškove komunalija i sličnih računa“, pa ne čudi da su se zbog pokrivanja režijskih troškova u  tom besplatno im dodijeljenom prostoru, „ U ime obitelji“ početkom veljače ove godine opet obratili Gradu Zagrebu – ovaj put sa zamolbom za financijskom potporom, koju je gradski otac Bandić uslišao i odvojio u te svrhe 10.000 kuna.  Zauzvrat „U ime obitelji“ treba Uredu gradonačelnika dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima u roku od 30 dana od dana izvršenja.

Kako "U ime obitelji" promiče ljudska prava?

Novac  se našao unutar programa „suradnje i partnerstva na području promicanja ljudskih prava“, navodi se u Bandićevoj odluci objavljenoj  na službenoj stranici Grada Zagreba u sklopu Akata gradonačelnika, kojega je na ovakvu odluku nadahnulo to što  „udruga "U ime obitelji",  iako osnovana tek prošle godine, pokrenula demokratske procese na dobrobit cijelog društva i u narednom razdoblju planira niz aktivnosti sukladno registriranoj djelatnosti“.

Kakve to aktivnosti, naslućuje se prilično jasno iz opisa njezine djelatnosti navedene i u obrazloženju, a riječ je o „promicanju zaštite braka i obitelji kod državnih, regionalnih, lokalnih te međunarodnih tijela i ustanova; zaštite prava na jednako postupanje u odnosu na skupine o čijim se pravima odlučuje u postupku; zaštite kolektivnih interesa rođene i nerođene djece, mladih, trudnica, roditelja, obitelji i drugih te organiziranju edukacijskih kampanja i inicijativa prijateljskih prema braku i obitelji“.

U međuvremenu, i opet valja podsjetiti da mnoge druge udruge, obrtnici, poduzetnici, umjetnici, građani ... osim što već godinama neuspješno čekaju ne bi li dobili prostor u najam kako bi i oni mogli stajati na raspolaganju građanima Zagreba i Hrvatske, sad se mogu pitati i bi li njima i iz kojih razloga Grad platio režije?

 

chevron-right