Kvalitetna izborna pravila za podizanje demokratskih standarda

07. veljače 2014.

Da bi slobodna volja birača mogla doći do punog izražaja, potrebna su jasna pravila igre u izbornim utakmicama. Stoga, povodom Svjetskog dana izbora GONG od Vlade traži unaprjeđenje izbornog zakonodavstva o čemu će uskoro i sam iznijeti konkretne prijedloge.

GONG se, podsjetimo, zalaže za cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva te usklađivanje i objedinjavanje svih relevantnih propisa u jedinstvena izborna pravila koja će vrijediti za sve izbore. Naime, kvalitetna izborna i referendumska pravila pridonijet će podizanju i zaštiti demokratskih standarda te potaknuti participaciju građana u procesima odlučivanja uz poštivanje temeljnih ustavnih vrednota.

Osnovna svrha unaprjeđenja izbornog zakonodavstva koju će GONG u sljedećem razdoblju konkretnim prijedlozima aktivno promovirati jest povećanje povjerenja građana u politički sustav i veći utjecaj birača u izbornom procesu. Pritom je važno da se promijene i zastarjela pravila medijskog praćenja izbora, koja ne doprinose motiviranju birača za sudjelovanje u izborima i njihovom kvalitetnom informiranju.

Povodom Svjetskog dana izbora GONG upozorava i na loš zakonski okvir o referendumu kao važnom elementu demokracije i sudjelovanja građana u odlučivanjima.  Naime, postojeća referendumska pravila otvaraju put za manipulaciju institutom referenduma što može ugroziti kvalitetu demokracije. Najavljene ustavne promjene predstavljaju jedinstvenu priliku za kvalitetnim uređenjem referendumskih pravila pri čemu se ne smije zaboraviti da  demokracija nije i ne može biti samo vladavina većine.

chevron-right