"Ubijate kravu radi šnicle!"

23. siječnja 2014.

Pod geslom "Ubijate kravu radi šnicle" pred Banskim dvorima je održan preformans protiv davanja autocesta u koncesiju koji su organizirale sindikalne središnjice i organizacije civilnoga društva kako bi još jednom upozorile na "štetnost rasprodaje nacionalne imovine za sadašnje i buduće naraštaje hrvatskih građana".

U sklopu preformansa za trajanja sjednice Vlade aktivisti su, noseći na glavama kante s likovima premijera Zorana Milanovića, ministra financija Slavka Linića i ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, šumarskom pilom na pola prepilili skulpturu krave obojanu zlatnom bojom, kako bi simbolički pokazali kakva će šteta nastati monetizacijom autocesta.

Performansom smo željeli pokazati da je "zlatna krava" zapravo "zlatna koka" koja može dugoročno donositi prihode i omogućiti razvoj i povezivanje zemlje, poručio je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić u izjavi novinarima. Ne želimo društvu stvarati dodatni trošak, no demokracija i zaštita od loših poteza nema cijenu, pa ni referendum koji ćemo organizirati ne odustane li Vlada od koncesioniranja autocesta, jer bi šteta mogla biti daleko veća, ustvrdio je Stanić.

Autoceste su napravljene kao razvojni projekt, a ako odu u koncesiju bit će komercijalni projekt za nekoga tko u njih nije ulagao kao hrvatski građani. Studija o monetizaciji koju je naručila Vlada je zapravo studija o koncesiji, a to je zapravo prijevara jer nisu ponuđeni svi modeli kako bi se Vlada odlučila na najpovoljniji, tvrdi Stanić.

Građani - taoci nesposobnih političara

Po njegovu sudu, model sekuritizacije javnog duga kroz obveznice ili reprogram duga bili bi daleko korisniji za Hrvatsku. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdio je da su građani taoci nesposobnih političara koji nemaju rješenja za pokretanje gospodarstva i rješavanje proračunskog deficita i nagomilanih dugova, pa su se orijentirali na obespravljivanje radnika i rasprodaju nacionalne imovine.

"Ova akcija nije kraj nego tek početak, uz već najavljeno prikupljanje potpisa protiv monetizacije i svega što znači rasprodaju nacionalne imovine i dobara", najavio je Sever.Teodor Celakoski iz udruge "Pravo na grad" zatražio je novi model upravljanja javnim dobrom i institucijama, koji ne bi bio vezan samo za pogubnu političku kontrolu, nego bi se radilo o javnoj kontroli.

Na skupu se zbio i manji izgred kada se upleo jedan rastrojeni građanin vičući "Operacija King Kong je gotova!" i  "Bomba je u katedrali!", a nastavljen je nakon što ga je policija odvela.

chevron-right