HRT-u Hrvatska samo Zagreb i regionalni centri?

10. siječnja 2014.

Nastavak gašenja HRT-ovih dopisništava u Hrvatskoj i izvan nje nastavlja izazivati dvojake reakcije. Naime, dok s HRT-a ponavljaju da je proces restrukturiranja HRT-a nužan te da podrazumijeva brojne promjene u organizacijskom smislu, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su se usprotivili najnovijoj odluci glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o gašenju 11 dopisništava HRT-a u Hrvatskoj i BiH.

Nakon što su već ranije ugašena pojedina dopisništva izvan Hrvatske, a zna se i da će biti ugašena ona u Mostaru i Sarajevu, nastavak slijedi u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradišci, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu i Županji. Ta će dopisništva biti gašena etapno počevši od 1. svibnja, a završno 1. kolovoza 2014. godine čime 51 zaposleniku, među njima i brojnim novinarima, prijeti da ostanu bez posla. Osim toga, HND i Sindikat novinara Hrvatske smatraju skandaloznim da su tu vijest kolege, kao i one u Sarajevu i Mostaru, saznale iz medija.

"Dopisništva HRT-a neovisno o veličini, krvotok su i dragocjeni resurs HRT-a koji od prije 13 mjeseci emitira na četiri televizijska kanala, a četvrti je informativni. Tim je nelogičnija odluka Ravnateljstva da se poveća proizvodnja, a smanjuju kapaciteti za nju. Ova je odluka štetna za HRT kao javni nacionalni servis koji i Ugovorom s Vladom RH ima velike obveze u regionalnom programu. Zaposlenici manjih dopisništava, među njima i novinari, uz dnevni informativni program su temelj proizvodnje programa za mnoge cijenjene i gledane emisije, kao More, Plodove zemlje, Regionalni Dnevnik, županijske panorame, Manjinski mozaik, Dobro jutro Hrvatska, Prizma, Mir i dobro, Hrvatska uživo, Vijesti iz kulture itd.", upozorava se u priopćenju HND-a i Sindikata novinara Hrvatske.

HRT: Proces restrukturiranja je nužan

S HRT-a su pak poručili da je proces restrukturiranja HRT-a nužan, da je već započeo i da podrazumijeva brojne promjene u organizacijskom smislu: "Glavni cilj restrukturiranja HRT je što prije, a najkasnije do 2017. osigurati efikasno poslovanje čiji operativni poslovi neće prelaziti 95 posto ukupnih prihoda, da bi se omogućio održivi razvoj i kontinuirano unapređenje javne vrijednosti koju nudi multimedijski servis. Plan restrukturiranja HRT-a, prihvaćen od strane Vlade RH obuhvaća sve organizacijske segmente HRT-a, koji će se provoditi u etapama. Neće se ukinuti poslovi koji se sada obavljaju u dopisništvima, već će se promijeniti organizacija rada, zahtjevi stručnosti obavljanja tih poslova i tehnologija." 

Najavljuju i da će ukidanju dopisništava prethoditi raspisivanje natječaja za dopisnike, a do tada će svi zainteresirani za ta mjesta proći obuku nakon koje će biti osposobljeni za obavljanje zadataka u skladu sa zahtjevima suvremene multimedijske tehnologije: "Čitava RH i dalje će biti pokrivena od strane HRT-a, a gledatelji neće niti u kojem trenutku biti zakinuti za sve relevantne informacije, kako nacionalnog, tako regionalnog i lokalnog karaktera. Što se tiče zaposlenika koji neće proći na natječaju za dopisnike, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima".

Međutim, u HND-u i Sindikatu smatraju da će ovakva odluka imati dalekosežne posljedice, naime, kako upozoravaju: "Namjera da se ugase mala dopisništva i umjesto njih, ostavi jedan čovjek koji bi trebao biti i novinar, snimatelj i montažer - itekako će utjecati na buduću kvalitetu i kvantitetu izvještavanja s područja koja su dopisništva do sada pokrivala. Uz ostanak istih programskih zahtjeva koje HRT ima prema Zakonu o HRT-u i prema Ugovoru s Vladom, teritorijalno velika područja (primjerice Liku, Podravinu, zapadnu Slavoniju, Banija i Kordun, dolinu Neretve), vrlo teško će moći pokrivati veći RTV centri. Nisu Hrvatska samo Zagreb i regionalni centri".

A jesu li nužni svi u stručnim službama tzv. Bloka 30?

"Teško će biti izvijestiti o dnevnim događajima za potrebe mnogobrojnih dnevnih informativnih emisija, a onda će emisije Religijskog, Znanstvenog, Kulturnog, Mozaičnog, Sportskog i Zabavnog programa koje su se umnogome oslanjale na višeminutne reportaže, priloge i izvještaje ostati bez vrlo važnih dijelova sadržaja na kojima temelje višegodišnju kvalitetu. Osim toga, zaslužuju li pretplatnici HRT-a iz manjih mjesta da zbog ove dvojbene odluke ostanu bez mogućnosti da se i o njihovim problemima i sudbinama govori na nekom od programa HRT-a?" pitaju se u HND-u i Sinidkatu.

"Takozvani proces restrukturiranja na HRT-u itekako je potreban, ali HND i SNH žele i ovog puta upozoriti na potrebu da se zaštite novinari i ostalo kreativno osoblje koje proizvodi cjelokupni program. No kako se čini - oni su prvi na listama za otpust, a javnost nikad nije dobila točan odgovor koliko je novih ljudi zaposleno u različitim stručnim službama tzv. Bloka 30.

HRT postoji zbog programa, zbog gledatelja i nezamjenjive funkcije javnog medijskog servisa za informiranje građana i za cjelokupnu hrvatsku kulturu i društvo. Stoga apeliramo na jasno i transparentno obrazloženje ove odluke Ravnateljstva koja je zbog pitanja koje otvara malo kome jasna", zaključuju HND i Sindikat novinara Hrvatske.

Kršenje smisla HRT-a kao javne radiotelevizije

"Predloženi idealistički koncept u kojem se jedna osoba istovremeno bavi s nekoliko različitih profesija i istovremeno radi na nekoliko radnih mjesta" nije oduševio niti ostale novinare podružnice SNH-a te medijske radnike HRT-a, koji su se obratili Programskom vijeću i Nadzornom odboru javne radiotelevizije, i to ne samo zato jer se "oštro protive ukidanju tzv. malih dopisništava, nego i svim drugim otkazima ugovora o radu koji se "temelje" na Programu restrukturiranja HRT-a, a da prethodno nije proveden postupak zbrinjavanja viška zaposlenih opisan u čl. 66. Kolektivnog ugovora za radnike HRT-a. Stoga  postupak ukidanja dopisništava i pripadajućih radnih mjesta smatraju direktnim kršenjem Kolektivnog ugovora".  

«Ukidanjem dopisništava neposredno se krše odredbe Zakona o HRT-u i temeljni koncept te smisao HRT-a kao javne televizije. O svemu tome zatražit ćemo stav mjerodavnih tijela Republike Hrvatske kao osnivača naše javne ustanove", upozoravaju novinari i medijski radnici HRT-a.

"Postupak zbrinjavanja ne može biti prije odluke o ukidanju dopisništava"

"HRT poštuje sve odredbe iz Kolektivnog ugovora i Zakona o HRT-u", tvrde u toj medijskoj kući u reakciji na izjave podružnice SNH na HRT-u dodajući da "postupak zbrinjavanja nije niti mogao biti proveden prije savjetovanja sa sindikatima i donošenja organizacijske odluke o ukidanju dopisništava. Sukladno programskim zahtjevima umjesto organizacijske jedinice dopisništvo izabrat će se dopisnik ili dopisnici, ovisno o veličini područja koje će pokrivati. 

Reagiraju i na navode Sindikata kako je "zbrinjavanje viška zaposlenih opisano u kolektivnom ugovoru pa je postupak ukidanja dopisništava i pripadajućih radnih mjesta direktno kršenje kolektivnog ugovora". "Ističemo kako HRT poštuje sve odredbe iz Kolektivnog ugovora i Zakona o HRT-u", kažu u toj medijskoj kući i zaključuju da će "čitava RH i dalje će biti pokrivena od strane HRT-a, a gledatelji neće niti u kojem trenutku biti zakinuti za sve relevantne informacije, kako nacionalnog, tako regionalnog i lokalnog karaktera".

chevron-right