Početak godine u velikom stilu - 10.000 volontera u bazi VCZ-a

08. siječnja 2014.

Volonterski centar Zagreb godinu je započeo u velikom stilu, naime, 06.01.2014. u online bazi VCZ-a, inače najvećoj bazi volontera i organizatora volontiranja u Hrvatskoj, nakon pet godina njezina rada registrirano je točno 10.000 volontera. No, slavljeničkom tonu usprkos, VCZ upozorava i na izazove u daljnjem radu.

Volonteri svojom energijom pomiču svijet na bolje, naime, riječ je o «onima kojima je svaki novi dan prilika za promjene u zajednici», kako smo naslovili pred godinu dana vođen intervju s Ivanom Kordić, savjetnicom za zagovaranje i organizacijski razvoj u Volonterskom centru Zagreb.  Između ostalog, zabilježili smo i da je tada u VCZ-ovoj bazi bilo registrirano 7.343 volontera.

Dalo bi se zaključiti - dobar skok u samo nešto više od godinu dana, no priča je to započeta u prosincu 2008., koja je u proteklih pet godina izrasla u najveću bazu volontera i organizatora volontiranja u Hrvatskoj, podsjeća VCZ, a osim 10.000 volonterki i volontera, broji i 378 organizatora volontiranja odnosno neprofitnih organizacija koje provode volonterske programe.

Naime, upravo su organizacije civilnoga društva najčešći organizator volontiranja u Hrvatskoj, no u porastu je i broj javnih ustanova koje volonterima otvaraju svoja vrata. A volontere, kad se već vrzmamo među brojkama, najviše zanimaju rad s djecom (63 posto) i mladima (60 posto), razvoj obrazovanja (54 posto) i ljudska prava, izgradnja mira te demokracije (53 posto).

Dvije najčešće vještine koje nude organizatorima volontiranja su znanje engleskog jezika i rad na računalu. Najviše ih dolazi iz studentske populacije (39 posto) odnosno dobne skupine između 18 i 30 godina (58 posto). Zaposlenih je 16 posto, a nezaposlenih 17 posto. Od registriranih osoba koje su ostavili podatke o spolu, 81 posto je žena, a 19 posto muškaraca.

Kako volontirati u Hrvatskoj?

VCZ ističe kako je ponosan na činjenicu da baza predstavlja jedini alat trenutno dostupan u Hrvatskoj koji automatizirano putem volonterskih i organizacijskih profila, povezuje ljude koji traže prilike za volontiranje s trenutno otvorenim ponudama različitih organizatora volontiranja.

Ako ste i sami zainteresirani za volontiranje, bilo kao osoba, bilo kao neprofitna organizacija koja želi u svoj rad uključiti volontere, putem VCZ-ove možete baze objaviti što nudite i što tražite te se vrlo jednostavno putem e-maila povezati i započeti suradnju na izgradnji jednog boljeg svijeta.

Izazovi u sadašnjosti na putu prema budućnosti

No, slavljeničkom tonu usprkos, VCZ upozorava da se «svi volonterski centri u Hrvatskoj još uvijek susreću s izazovom osiguravanja dovoljnog broja kvalitetnih volonterskih programa te da svoj rad usmjeravaju upravo na obrazovanje koordinatora volontera u neprofitnim organizacijama kako bi povećali broj i kvalitetu ponuda za volontiranje. U tu svrhu Hrvatska mreža volonterskih centara razvila je i nacionalni kurikulum za obrazovanje o menadžmentu volontera koji koordinatore volontera osposobljava da bolje upravljaju potencijalom volontera u svojim udrugama, ustanovama, tijelima vlasti, vjerskim i turističkim zajednicama ...»

Pretakanje univerzalnih vrijednosti u svakodnevni život

VCZ stoga poziva sve zainteresirane za volontiranje ili uključivanje volontera da se upišu u bazu volontera i organizatora volontiranja na stranici www.vcz.hr, kao i da lajkaju FB profil www.facebook.com/volonterskicentarzagreb gdje mogu dobiti zanimljive i inspirativne informacije o volonterskom svijetu i radu VCZ-a. Također, na stranici www.volontiram-hrvatska.hr možete pročitati više o radu volonterskih centara diljem Hrvatske te lajkati i novu FB stranicu Hrvatske mreže volonterskih centara - www.facebook.com/volontiramhrvatska

Na to vas mogu potaknuti, pogotovo ako se pitate kome je potrebno volonterstvo i u čemu leži njegova važnost, Ivanine riječi: «Volonterstvo je najefikasniji način pretakanja univerzalnih ljudskih vrijednosti u svakodnevni život građana. Solidarnost, odgovornost, povezanost, prepoznavanje vlastitih i tuđih potreba i spremnost na njihovo odgovaranje, aktivizam, cjeloživotno učenje – ovo mogu biti tek velike riječi koje čujemo s televizijskih ekrana i iz govora političara, ali mogu postati i dijelom svakodnevice i životnog stila bilo kojeg čovjeka. Posebna vrijednost volonterstva ogleda se u tome što ono prelazi sve uobičajene barijere među ljudima, a prema istraživanju izrađenom 2011. godine na razini Europske unije, volontiranje društvu doprinosi i ekonomski u visini do pet posto BDP-a godišnje.»

chevron-right