Građanska inicijativa "Voda je ljudsko pravo" očekuje poziv EK

04. siječnja 2014.

Europska komisija registrirala je prvu europsku građansku inicijativu kojom je se poziva da zakonski zajamči pravo na vodu i izuzme upravljanje vodnim resursima iz pravila unutarnjeg tržišta.

Inicijativa "Voda je ljudsko pravo" prikupila je više od 1,88 milijuna potpisa, od čega 1,3 milijuna u Njemačkoj, objavio je organizacijski odbor u kojemu glavnu ulogu ima Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU).

Potpisnici traže da se zakonski zajamči pravo na vodu i odvodnju, kao i da vodoopskrba i upravljanje vodnim resursima ne budu podvrgnuti pravilima unutarnjeg tržišta te da usluge vodoopskrbe budu izuzete iz liberalizacije.

Bruxelles je u lipnju bio prisiljen povući vodoopskrbni sektor iz prijedloga zakona o koncesijama zbog strahova od privatizacije u Njemačkoj, gdje njime upravljaju mjesne vlasti.

Inicijativa je pokrenuta u kontekstu spora u kojem su na jednoj strani velike francuske privatne tvrtke u sektoru vodoopskrbe, poput Veolie i Sueza, koje žele izvesti svoj javno-privatni model, a na drugoj tvrtke u državnom vlasništvu koje upravljaju vodoopskrbom u Njemačkoj, Nizozemskoj i skandinavskim zemljama.

Što će poduzeti Europska komisija?

Europska komisija pozvat će u roku od tri mjeseca organizatore inicijative da iznesu svoje argumente, a saslušanje će biti organizirano u Europskom parlamentu. Komisija će tada odlučiti hoće li nešto poduzeti i što. Može odlučiti i da ne učini ništa.

Pravo na vodu ljudsko je pravo od 2010. godine. UN ističe da svaki čovjek ima pravo na pitku vodu u dovoljnoj količini i po prihvatljivoj cijeni.

U Europi, pitka voda u dovoljnim količinama nije još osigurana u Bugarskoj i Rumunjskoj. Drugi problem je razumna cijena, što je problem za kućanstva s malim primanjima u mnogim članicama EU-a, rekao je Gerard Payen, predsjednik Aquafeda, međunarodne organizacije vodoopskrbnih tvrtki koja je optužila Komisiju da "popušta pred njemačkim javnim lobijima."

Europska građanska inicijativa, uvedena 1. travnja 2012., omogućuje europskim građanima da sudjeluju u kreiranju europskih politika pozivajući Europsku komisiju da pripremi zakonski prijedlog. Za to treba prikupiti najmanje milijun potpisa iz najmanje sedam država članica.

Inicijativa "Voda je ljudsko pravo" prešla je minimalni prag potpisa u Austriji, Belgiji, Finskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj. Komisija još čeka potvrđene potpise iz Danske, Francuske i Hrvatske.

chevron-right