Od smanjenja PDV-a za novine do solidarizacije medija

28. prosinca 2013.

Solidarizacija medija nakon što je građanska inicijativa "U ime obitelji" dijelu medija uskratila akreditacije za praćenje referenduma oko ustavne definicije braka, smanjenje PDV-a na pet posto za sve dnevne novine bez obzira na broj riječi koje sadrže, gašenja nekih medija, smjene urednika na nacionalnoj javnoj televiziji, samo su neki od događaja koji su obilježili godinu na izmaku.

Hrvatski sabor u lipnju je donio zakon o PDV-u, po kojem će se niža stopa PDV-a od pet posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25 tisuća riječi. Ustavni sud je ukinuo tu odluku s obrazloženjem da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska. Krajem studenog Sabor je izmijenio Zakon o PDV-u, po kojem će se s pet posto oporezivati sve dnevne novine, bez obzira na broj riječi.

Inicijativa "U ime obitelji" odlučila je HRT-u, EPH grupi, Novom listu te portalima Indexu.hr, Net.hr-u i T-portalu uskratiti akreditacije za praćenje referendumske noći u njihovu stožeru, jer su "krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti". Tim medijima se, zbog novinarske solidarnosti, pridružila većina drugih medija, među ostalima i Večernji list, 24sata, Nova TV, RTL televizija i Hina.

Novi nastavci sage oko HRT-a

Na HRT-u su imenovani novi ravnatelji i glavni urednici, a buru u javnosti izazvalo je imenovanje Željka Rogošića na mjesto glavnog urednika Prvog programa HTV-a. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da opozove imenovanje Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj te tako podržalo zahtjev HTV-ovog ogranka HND-a koji je zatražio ponavljanje natječaja, uz objašnjenje da Rogošić nije zadovoljio uvjete natječaja. HND je također izrazilo nezadovoljstvo "kontroverznim" izborom, jer je Rogošić Radmanov vjenčani kum, što ne bi bilo presudno da je udovoljavao najvišim kriterijima i da je postigao visoku prolaznost na izjašnjavanju novinara. Podsjećaju da je čak 70 posto kreativnog osoblja bilo protiv njegova imenovanja, tvrdeći i da je Rogošić fabricirao biografiju. Rogošić je nakon toga podnio neopozivu ostavku, a na njegovo mjesto došla je Gordana Mrđen.

Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Radman u imovinskoj kartici bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji, što je on propustio učiniti. Radman je kazao da se neće sam povući s HRT-a i poručio da neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare.

Osim zbog neprijavljivanja hotela u imovinskoj kartici, postupak za Radmanovo razrješenje pokrenut je i saborskom Odboru za medije proslijeđen i zbog nepravilnosti u imenovanjima na HRT-u, uplitanja u program, seksističkog ispada protiv jedne zaposlenice i proglašavanja novinara "zlom koje poziva na linč". Među zadnjim smjenama na HRT-u ističe se ona Zorana Šprajca s mjesta rukovoditelja Informativnog medijskog servisa HRT-a protiv koje je oštro prosvjedovao ogranak HND-a na HTV-u.

Aktivirano Vijeće za elektroničke medije

Vijeće za elektroničke medije prekršajno je prijavilo Z1 Televiziju i Zagrebački radio Plavi 9 zbog netolerantnih izjava predsjednika Dinama Zdravka Mamića u njihovom programu, dok je HRT zaradio opomenu tog tijela zbog netolerantne izjave saborske zastupnice Ruže Tomašić u Dnevniku 3. Vijeće je tim nakladnicima izreklo mjere zbog kršenja odredaba Zakona o elektroničkim medijima jer je utvrdilo da su u programima pogodovali poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovu nacionalnog podrijetla te da se u programima vrijeđalo dostojanstvo čovjeka. Zbog gostovanja Ruže Tomašić smijenjeni su Katja Kušec, koja je vodila emisiju te urednici Ružica Renić i Denis Latin.

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) jednoglasno je imenovalo Serđa Obratova novim glavnim urednikom nacionalne novinske agencije s mandatom od četiri godine, a Obratov je imenovan na prijedlog ravnateljice Hine Branke Gabriele Valentić, nakon provedenog javnog natječaja i savjetodavnog izjašnjavanja novinara, urednika i fotoreportera Hine. O prijedlogu se pozitivno izjasnilo njih 68,4 posto.

Sabor je izmijenio Zakon o elektroničkim medijima, čime je Fond za pluralizam, pri Agenciji za elektroničke medije, otvoren i za neprofitne medije. Nakon gašenja tjednika Nacional i Forum, dnevnika Vjesnik prošle godine, niz je nastavljen gašenjem dnevnika 21. stoljeće. Internetski portal Net.hr ukinuo je komentare čitatelja ispod tekstova ističući da je postalo "gotovo pravilo da komentari služe za izražavanje poremećenih, bolesnih i zadrtih stavova jednog dijela čitatelja".

Kad će medijska strategija napokon ugledati svjetlo dana? 

Nakladnici elektroničkih medija pozdravili su najavu zamjenika ministrice kulture, Berislava Šipuša, da će do svibnja iduće godine tekst hrvatske medijske strategije biti pred Saborom, te da će u izradi studije sudjelovati nakladnici.

HND i SNH u povodu Europskog dana obrane novinarstva upozorilo je kako je položaj novinara danas veoma nesiguran, a da su najugroženiji oni u tiskovnim medijima, kojih je u zadnjih pet godina ugašeno čak 400.

U posljednje četiri godine 350 novinara je izgubilo radno mjesto, posebice u tiskanim medijima. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nezaposleno je 516 novinara, od toga ih je 145 bez radnog iskustva, a 371 je 'stari' novinar. Objavljeno je i istraživanje agencije GfK o povjerenju u neke institucije koje je pokazalo da 53 posto ispitanika nema povjerenje u medije, dok je povjerenje u medije iskazalo samo 21 posto ispitanika. Hrvatska se u izvješću udruge "Reporteri bez granica" našla na 64. mjestu indeksa medijskih sloboda u svijetu, što je za četiri mjesta bolje u odnosu na godinu prije. Hrvatsku se upozorava da se bez obzira na napredak u zakonodavstvu mora riješiti štetnih navika iz prošlosti.

chevron-right