Koliko poznaješ Hrvatski sabor?

25. prosinca 2013.

Koliko školarci poznaju Hrvatski sabor, njegovu povijesnu ulogu, ustroj, znamenite pojedince pokazat će se 28. ožujka iduće godine kada se održava internetski kviz znanja "Koliko poznaješ Hrvatski sabor". Škole koje žele sudjelovati mogu pretprijaviti svoj tim do 13. siječnja, službene prijave primat će se od 13. siječnja do 28. veljače 2014. na e-adresu gradjani@sabor.hr

Kviz se održava 28. ožujka s početkom u 13 sati i u njemu će sudjelovati timovi od tri učenika - po jedan iz šestog, sedmog i osmog razreda, kaže autorica tog edukativnog projekta, voditeljica saborske Službe za građane Ružica Šimunović i napominje da svaka škola može prijaviti samo jedan tim.

Svaki član tima imat će zamjenika koji će 'uskočiti' u slučaju njegove spriječenosti. NSvaki će učenik u timu istodobno rješavati kviz pitanja u elektroničkom obliku iz školskih informatičkih učionica. Kviz će imati 30 pitanja, polovica će obuhvatiti djelovanje Sabora do 20. stoljeća i u 20. stoljeću, a druga polovica saborski rad u ovom stoljeću. Rezultati kviza znat će se gotovo odmah, kaže Šimunović.

Pet minuta po završetku kviza CARNet, koji informatički podržava projekt, objavit će rezultate deset najuspješnijih timova, odnosno škola. Dogodi li se da više timova ima isti broj bodova, CARNet će u roku od pet minuta objaviti pet dodatnih pitanja koja će odlučiti o konačnom pobjedniku.

Najbolji će biti nagrađeni, no svi sudionici kviza dobit će od Sabora zahvale, odnosno pohvale. Škole koje žele sudjelovati mogu pretprijaviti svoj tim do 13. siječnja, službene prijave primat će se od 13. siječnja do 28. veljače 2014. na e-adresu gradjani@sabor.hr. Školama smo proslijedili poziv i iznenađeni smo zanimanjem, neprestano nam stižu upiti, izjavila je Šimunović.

Kako bi se učenici 'izvježbali' za kviz, na saborskim je stranicama objavljeno 250 pitanja do kojih široka javnost, za sada, ne može. Kad natjecanje završi, kviz ćemo staviti na saborski web i bit će dostupan svima, obećala je Šimunović.

Saborska Služba za građane kviz organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa sukladno Kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja Kvizom o Saboru, Služba za građane nastavlja edukativne projekte namjenjene školarcima.

U svibnju ove godine za srednjoškolce je organizirala prvu ''Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora'' i upoznala ih sa svim postupcima koje prolaze akti prije nego li ih Sabor izlasa. Osnovnoškolce je u listopadu okupila na smotri ''Da sam saborski zastupnik/ca…'' kako bi ih usmjerila na angažiran pristup društvenim problemima. Učenici i studenti i inače su najčešći saborski gosti, ove ih je godine gotovo 12 tisuća prošlo saborskom palačom. Sabor je u 2013. posjetilo ukupno 15.298 građana.

chevron-right