„Umjetnost ne poznaje invaliditet“

20. prosinca 2013.

S obzirom na to da umjetnost ne poznaje invaliditet, ona uvelike može doprinijeti vidljivosti osoba s intelektualnim teškoćama i izazovima s kojima se susreću, istaknuto je u raspravi „Umjetnost, mentalno zdravlje i intelektualne teškoće“, koju je nakon projekcije filma „Novi dan“ u sklopu 11. Human Rights Film Festivala organizirala Mreža fondacija Otvoreno društvo kroz „Program mentalnog zdravlja“.

Film „Novi dan“ (koji možete pogledati ovdje) prati izlazak dvojice korisnika lišenih poslovne sposobnosti iz institucije koja im onemogućuje bilo kakvu kontrolu nad njihovim životima u samostalan život uz individualiziranu podršku zahvaljujući kojoj u zajednici ne postoje „mi“ i „oni“, nego ljudi koji u svojoj okolini i zajednici  žive kao njezini jednaki i priznati članovi.

Nakon projekcije održana je rasprava pod nazivom „Umjetnost, mentalno zdravlje i intelektualne poteškoće“, u kojoj su sudjelovali redatelj Tomislav Žaja, umjetnica Amela Frankl i samozastupnica Senada Halilčević, a stručnim znanjem i osobnim iskustvom pridružili su se i gledatelji. Zaključeno je da umjetnost može doprinijeti vidljivosti osoba s intelektualnim teškoćama i izazovima s kojima se susreću jer kako je poručio kazališni redatelj Mario Kovač: „Umjetnost ne poznaje invaliditet“.

Pogledajte video s promocije filma:

Raspravu je organizirala Mreža fondacija Otvoreno društvo kroz „Program mentalnog zdravlja“ (Mental Health Initiative) budući da je, između ostalog, u fokusu ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala bio upravo položaj osoba s intelektualnim teškoćama i njihova prava u zajednici.

chevron-right