Nova godina, novi Ustav?

18. prosinca 2013.

O promjenama Ustava i zakonu o uskrati isplate božićnica i regresa Sabor će odlučivati na sjednici u siječnju, naime, iako je započeo izvanrednu sjednicu, na kojoj je trebao biti izmijenjen Ustav,o tome se ipak nije raspravljalo nakon što je HDSSB-a odlučio da u petak neće na glasovanju podržati ustavne promjene. U klupe se zastupnici vraćaju nakon 15. siječnja. 

Sjednica je bila planirana i za iduća dva dana no kako je, zbog predomišljanja HDSSB-a, otpalo izjašnjavanje o ustavnim promjenama, a na zahtjev Hrvatskih laburista i prijedlog Vlade da se zaposlenima u javnim službama 2014. ne isplate božićnice i regres, sjednica je započela i završila u jednom danu.

HDZ se  žestoko usprotivio održavanju izvanredne sjedice unatoč činjenici da je osnovni povod za njezino sazivanje bilo mijenjanje Ustava, što je sada maknuto sa dnevnog reda. HDZ je i protiv toga da se na izvanrednoj sjednici odlučuje o paketu financijskih zakona, pogotovo po hitnom postupku. "To je bio samo smokvin list da bi se raspravljalo o promjenama Ustava, o kojima, u konačnici, nećemo raspravljati", rekao je Ivan Šuker (HDZ), tumačeći kako su se ti zakoni mogli donijeti u redovitom postupku i na redovitoj sjednici.

No, unatoč HDZ-ovu protivljenu, zastupnici vladajuće koalicije dignuli su ruke za hitnost te da Sabor, ipak, na izvanrednoj sjednici raspravi paket u kojem su, primjerice, zakoni o kreditnim institucijama, Vijeću za financijsku stabilnost itd. O promjenama Ustava i zakonu o uskrati isplate božićnica i regresa Sabor će odlučivati na sjednici u siječnju, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Saborska je većina donijela novi Zakon o kreditnim institucijama, po kojemu će teret sanacije banaka ubuduće snositi vlasnici i vjerovnici, a ne uspiju li u tome sanacija se prebacuje na teret zajedničkog fonda za rizike, te na kraju na državu, odnosno porezne obveznike. Donesen je i Zakon o središnjem registru osiguranika te Zakon o tržištu kapitala. Osnovano je Vijeće za financijsku stabilnost, za makrobonitetni nadzor financijskog sustava te Povjerenstvo za fiskalnu politiku, koje će nadzirati primjenu fiskalnih pravila i skrbiti o fiskalnoj disciplini, transparentnosti i održivosti javnih financija.

Zastupnici su se nakon sjednice okupili na prigodnom božićnom domjenku, a Sabor će rad nastaviti nakon 15. siječnja, do kada traje ustavna stanka u zasjedanju.

chevron-right