O čemu će građani čitati, gledati i slušati u neprofitnim medijima?

12. prosinca 2013.

«Koliko je "teška" Crkva u Hrvatskoj?», «Pad radničke klase i rađanje nove alternative», «Školska lektira», «Žena, radnica, građanka», «EU izbori – prva stepenica u smanjenju demokratskog deficita EU», «Opus Dei», «Svi Mudrinićevi grijesi» – tek je dio zanimljivih i važnih tema o kojima će građani prema vlastitoj želji i odluci uskoro moći «uživati» u neprofitnim medijima nakon natječaja Ministarstva kulture za javno ugovaranje novinarskih radova.

Na natječaj je, podsjetimo, pristiglo 50 projekata prijavljenih anonimno, pod šiframa, a nakon što ih je ocijenilo stručno povjerenstvo za neprofitne medije u sastavu Dejan Kršić, Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka, Đurđica Klancir, Stojan De Prato, Željko Blaće i Mima Simić, Ministarstvo kulture odluku o raspoređivanju sredstava prepustilo je građanima i građankama preko ankete na internetu u kojoj je sudjelovalo 1.764 građanki i građana, rasporedivši 7.145 glasova.

Prema broju glasova građana, za tromjesečne podrške kvalificirali su se Ana Benačić s projektom Koliko je "teška" Crkva u Hrvatskoj? za Lupiga.com, zatim Mašenjka Bačić i Ladislav Tomičić za projekt Pad radničke klase i rađanje nove alternative za portale Lupiga.com i Stav/Cenzura.hr te Luka Ostojić s projektom Školska lektira za Booksa.hr.

Za jednomjesečne podrške kvalificirali su se projekti o nestanku objekata za radnički odmor u pretvorbi i privatizaciji, o položaju i problemima žena u svijetu rada, upravljanju nacionalnim kazališnim kućama u Hrvatskoj i njihovom financiranju, problemima koje stočari imaju s vukovima na primjeru sela Unešić, istraživanje cjelokupne karijere Ivice Mudrinića te afera u državnoj tvrtki Plinacro, o negativnim prikazima srpske nacionalne manjine u najutjecajnijim lokalnim medijima i nemogućnosti uspostavljanja suživota u lokalnoj zajednici, istraživanje problema uključivanja muškaraca u borbu za rodnu jednakopravnost, istraživanje ugroženosti i onečišćenja izvora rijeke Jadro te kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu mogu doprinijeti smanjenju demokratskog deficita u EU.

Portali na kojima će ovi projekti u vidu istraživanja, članaka i intervjua biti objavljeni su Lupiga.comLibela.orgForum.tmStav/Cenzura.hrTreći sektor – Fade In televizija, H-alter.orgVoxFeminae.netBiologija.com.hrKvarnerNews.hr,gong.hr te portal Kulturama.hr,

S obzirom da se, kako navodi Ministarstvo kulture, preferencije građanki i građana razlikuju od savjetodavnih procjena povjerenstva u samo četiri slučaja, odlukom ministrice kulture dr. sc. Andree Zlatar-Violić, bit će dodijeljene još četiri jednomjesečne podrške projektima koji su se kvalificirali prema ocjenama povjerenstva. To su projekti LGBT osobe u marketinškom prostoru za Crol.hrEmigracija LBTQ aktivista/ica s područja Hrvatske, Srbije i BiH (2008 – 2014) za VoxFeminae.netRazminiranje Hrvatske za Lupiga.com te Opus Dei, istraživanje inicijative U ime obitelji zaForum.tm.

Ugovori s dobitnicama i dobitnicima podrški bit će potpisani do 24. prosinca, a u kolikoj je mjeri model public commisioninga, odnosno javnog ugovaranja novinarskih radova u relativno malom opsegu usmjerenom nevelikoj publici neprofitnih medija ostvario svrhu, pokazat će njegova evaluacija u koju će se, nadaju se iz Ministarstva kulture, uključiti i šira javnost.

"Kao početni prilog raspravi, Ministarstvo nudi procjenu da projekt nije dobio veliki medijski publicitet i da odaziv glasačica i glasača nije bio naročito visok te bi, u skladu s tim, vrijedilo preispitati mehanizme njegove provedbe, ne gubeći iz vida važnost javne financijske podrške nezavisnom novinarskom radu".

Ocjene povjerenstva i broj glasova za jednomjesečne i tromjesečne podrške pronađite na službenim internetskim stranicama Ministarstva kulture.

chevron-right