Pismo Ustavnom sudu: što će na referendum o ćirilici reći "čuvari demokracije"?

07. prosinca 2013.

Zaustavite novi referendum i spriječite produbljivanje društvenih podjela - istaknuo je u otvorenom pismu Ustavnom sudu Dragutin Lesar, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada, koji od Suda traži hitno očitovanje o mogućem referendumu o ćirilici, za koji, kako tvrde u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, imaju dovoljno prikupljenih potpisa.

Oko odbijanja vladajućih da pitanje referenduma o braku pošalju Ustavnom sudu i mogućih ishoda, bilo jer mnogo rasprave, neke traju još i danas, a sada kad se Hrvatska ponovno nallazi pred još jednim referendumom kojim se kani poniziti ljudska prava, nekiočito više stvari ne žele prepustiti slučaju. Pogotovo ne u ovoj "slučajnoj državi". 

Šef laburista stoga je ispred svoje stranke uputio otvoreno pismo Ustavnom sudu, kojim ga poziva na očitovanje povodom inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

"Budući da se referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, javno pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti ove inicijative ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava. Imajući u vidu postojeće manjkavosti ustavnog i zakonskog rješenja instituta referenduma, držimo da je nužno da se Ustavni sud po ovom pitanju očituje u što skorijem roku", piše Lesar.

Pismo je poslao nakon što je građanska inicijativa, koja je u razdoblju 17.11.-01.12.2013. godine prikupljala potpise za raspisivanje državnog referenduma s pitanjem: “Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?”, objavila da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

chevron-right