Odlučite sami što želite vidjeti u medijima!

02. prosinca 2013.

Ministarstvo kulture ljetos je krenulo u pilot projekt javnog ugovaranja novinarskih radova koji će po prvi put omogućiti građanima da sami odluče o čemu žele čitati, slušati i gledati u medijima, a to mogu učiniti glasajući do 8. prosinca sudjelujući u anketi na ovom linku: https://e-uprava.apis-it.hr/min-kulture/anketa.nsf

Na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima pristiglo je 50 projekata. Novinarke i novinari svoje su prijedloge slali anonimno, pod šifrom, uz pismo namjere uredništava neprofitnih medija da njihove radove, dobiju li potporu, i objave.

Njih 15 dobit će jednomjesečnu podršku za rad na predloženoj temi (u visini prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 2.000 kuna), a tri projekta dobit će tromjesečnu podršku (u visini tri prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 6.000 kuna). Ovo je prvi put da Ministarstvo kulture izravno financira novinarske radove, a ujedno i prvi put da će o dodjeli javnih sredstava odlučivati cjelokupna zainteresirana javnost.

Nakon provjere zadovoljavaju li formalne kriterije natječaja, usvojene nakon javne rasprave i objavljene u dokumentaciji natječaja, sedmeročlano stručno povjerenstvo za neprofitne medije (koje čine Željko Blaće, Đurđica Klancir, Dejan Kršić, Stojan De Prato, Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka i Mima Simić) pregledalo ih je, recenziralo i ocijenilo prema kriterijima ustanovljenima tijekom javne rasprave. Projekti su sada dostupni svim zainteresiranim građankama i građanima Republike Hrvatske, koji ih mogu proučiti do 8. Prosinca i u internetskom glasanju organiziranom na posebnoj stranici, izravno rasporediti predviđene podrške, odlučujući sami o tome koje teme najviše odgovaraju javnom interesu.

www.gong.hr također se obvezao pismom namjere na objavu radova ako dobiju potporu zainteresirane javnosti na sljedeće teme:

  • „EU izbori – prva stepenica u smanjenju demokratskog deficita EU“  
  • Demokratizacija demokracije na kućnom pragu

Stoga vas ovim putem pozivamo da sudjelujete u glasanju https://e-uprava.apis-it.hr/min-kulture/anketa.nsf i nek' onaj za čije su teme građani najzagrijaniji, pobijedi!

Sretno svim sudionicima!

chevron-right