Kako su "U ime obitelji" "posudili" GONG-ove priručnike za promatranje

01. prosinca 2013.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ tvrdila je da neće organizirati treninge za vlastite promatrače referenduma, jer će svojih 6.306 volontera educirati s pomoću jasnih uputa. I doista, otisnuli su „vlastitu“ brošuru, što je i logičan i nužan potez za organizaciju ovako velikog broja promatrača, zamjetio je, kako prenosimo, portal forum.tm, čiji tekst prenosimo.

Međutim, problem je u tome što se čelnici ove inicijative nisu potrudili osmisliti vlastite materijale, nego su se koristili materijalima GONG-a, udruge specijalizirane za promatranje izbora i referenduma, koja je sudjelovala u kampanji za referendum pozivajući birače da zaokruže "protiv".

Upravo zbog toga «U ime obitelji» tražila je da se GONG-u zabrani promatračka uloga na referendumu, a kritizirali su i netransparentno financiranje ove udruge. Ništa od toga im nije smetalo da preuzmu GONG-ove materijale za praćenje izbora.

S obzirom na to da su u svojoj kampanji često puta napadali upravo GONG, koji se aktivno uključio u kampanju protiv „obiteljaša“, u najmanju ruku je nemoralno uzeti njihove materijale, malo ih prilagoditi i potpisati kao vlastite.

Forum.tm napravio usporedbu priručnika

U to smo se i sami mogli uvjeriti usporedivši Priručnik za promatrače na ustavotvornom referendumu 1. prosinca 2013. godine, koju potpisuje udruga „U ime obitelji“, s GONG-ovim priručnicima za promatrače referenduma i ovogodišnjih lokalnih izbora.

Osim što su „obiteljaši“ saželi GONG-ove priručnike izbacivši dijelove koji govore o zakonskom okviru i dodatno ga kroatizirali (griješka), doslovce su prepisali čitave odlomke.

Štoviše, prepisali su i neke detalje koje su sami „gongovci“ izmislili, poput šifriranog SMS-izvještavanja i određenih uputa promatračima.

Razgovarali smo i s jednim promatračem „obiteljaša“ koji je svojedobno bio i promatrač GONG-a i koji je bio konsterniran kad je shvatio da je cijeli trening promatrača identičan treningu koji je provodio GONG.

- Materijali su gotovo isti, pojedine rečenice su doslovce prepisane iz materijala GONG-a. Prepisali su cijeli sustav izvještavanja, gotovo sve iz tablice koju je GONG napravio kao uputu promatračima, kaže taj promatrač koji je htio ostati neimenovan.

Tko će platiti troškove volontiranja?

Dostavio nam je i Priručnik i obrasce koje smo usporedili s onima na internetskim stranicama GONG-a i utvrdili doista velik broj prepisanih ili minimalno izmijenjenih odlomaka.

U uputama su prepisana čak i vremena kada se promatrači moraju javljati u bazu s informacijama o tijeku izbornog procesa.

Zanimljivo je i da njihovih 6.306 promatrača mora poslati bar tri SMS-poruke (dvije s podacima o izlaznosti do 11 i do 15 sati te jednu nakon prebrojavanja glasova s rezultatima). Cijena svake poruke iznosi 2,98 kuna plus PDV, a u materijalima se objašnjava da će promatračima taj trošak biti nadoknađen.

Dakle, inicijativa „U ime obitelji“ morat će refundirati više od 70 tisuća kuna samo za troškove SMS-poruka svojih promatrača.

Prije samo šest dana Jelena Gazivoda iz inicijative „U ime obitelji“ rekla je za Forum.tm da nisu predvidjeli nikakve dodatne troškove, jer su njihovi promatrači volonteri. Dodala je tada i da nije bilo dodatnih troškova ni za edukaciju, jer će njihovi promatrači dobiti jasne upute o nadgledanju provedbe referenduma.

Upute su doista dobili, i to GONG-ove. A naš sugovornik svjedoči da su promatrači „obiteljaša“ ipak bili trenirani te da je i ta obuka bila zapravo preslika GONG-ova treninga.

chevron-right